Αναταράξεις συνεχίζει να προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό η «λίστα Λαγκάρντ», με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να βρίσκεται στο στόχαστρο ακόμη και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Η Βουλή ζήτησε το απόγευμα της Πέμπτης τη λίστα με τα ονόματα των 1.991 μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής μετά από ομόφωνη απόφαση της αναμένεται να ζητήσει σήμερα επισήμως από τον οικονομικό εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη να αποσταλεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η λίστα Λαγκάρντ.
 

Ads

Αρμόδιος να κινήσει τις διαδικασίες για την αποστολή των ονομάτων είναι ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, Αθανάσιος Νάκος, το όνομα του οποίου, βρίσκεται ωστόσο σε μία άλλη λίστα, αυτή του ΣΔΟΕ, που ερευνά τα «πόθεν έσχες» των 36 πολιτικών.
 
Η υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ το κλίμα είναι βαρύ, καθώς οι βουλευτές του κόμματος ασκούν κριτική στους χειρισμούς του κ. Βενιζέλου αναφορικά με την υπόθεση, μετά και την αποκάλυψη ότι η επίμαχη λίστα Λαγκάρντ ήταν στην κατοχή του για τουλάχιστον 13 ολόκληρους μήνες, διάστημα κατά το οποίο ελήφθησαν οδυνηρές πολιτικές αποφάσεις.
 
Στη χθεσινή του ομιλία ενώπιον της ΚΟ του κόμματος, που συγκλήθηκε εκτάκτως με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση, ο κ. Βενιζέλο τόνισε ότι η πολιτική ατμόσφαιρα είναι βαριά και δεν είναι τυχαίο που έχει επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ. «Εάν κάποιοι νομίζουν ότι χτυπώντας το ΠΑΣΟΚ χτυπούν την κυβέρνηση, είναι ανόητοι», πρόσθεσε.
 
Παράλληλα, άφησε αιχμές για Ραγκούση και Λοβέρδο λέγοντας: «λυπάμαι που κάποιοι που ήταν σχεδόν εκτός παράταξης άρον-άρον διαχώρισαν τη θέση τους, ενώ είχαν τεράστια πολιτική ευθύνη και είναι προκλητικό να ζητούν και τα ρέστα».
 
Κύκλοι προσκείμενοι στον Γ. Ραγκούση, απαντώντας μέσω του tvxs.gr στις δηλώσεις Βενιζέλου, ανέφεραν: «Όταν κυβερνούσε ο κατά τον κ. Βενιζέλο “σκληρός πυρήνας”, το ΠΑΣΟΚ ήταν πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, παρά το μνημόνιο. Αφ ότου ανέλαβε ο κ. Βενιζέλος υπουργός Οικονομικών το καλοκαίρι του 2011, με τις κινήσεις απέναντι στην τρόικα, το χαράτσι κτλ, το ΠΑΣΟΚ πήρε την κάτω βόλτα».
 
Αιχμές για αλλοίωση της λίστας
 
Την ίδια ώρα, έξι βουλευτές της ΝΔ, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αφήνουν σαφείς αιχμές για αλλοίωση της λίστας. «Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το συγκεκριμένο στικάκι δεν έχει αλλοιωθεί», επισημαίνουν οι «γαλάζιοι βουλευτές» και βάζουν στο στόχαστρο τους τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι «κράτησε το επίμαχο στικάκι στην προσωπική του συλλογή».
 
Ταυτόχρονα καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ότι δεν αξιοποίησε την λίστα Λαγκάρντ, κάνοντας διεθνώς ρεζίλι τη χώρα μας και ζητούν από τον κ. Στουρνάρα να απαντήσει συγκεκριμένα: α) αν θα ζητήσει εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού και επίσημα τη λίστα προκειμένου οι αρμόδιες αρχές να αξιοποιήσουν το περιεχόμενό της, προς όφελος της πατρίδας μας, β) από πόσους και ποιους κυβερνητικούς παράγοντες «πέρασε» η περιβόητη λίστα, οι οποίοι αφού έλαβαν γνώση, σίγουρα έχουν κρατίσει αντίγραφο και γ) πόσες άλλες λίστες υπάρχουν και πως έχουν αξιοποιηθεί.
 
Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Γ. Βλάχου και συνυπογράφουν και οι κ.κ. Σταυρογιάννης, Κοντογιάννης, Ορφανός, Κασαπίδης και Σολδάτος.  
 
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη για την υπόθεση αυτή βρίσκεται και η εισαγγελική έρευνα. Την πόρτα του οικονομικού εισαγγελέα πέρασε χθες ο Γιάννης Καπελέρης. Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ φέρεται να κατέθεσε ότι ουδέποτε πήρε από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου οποιαδήποτε λίστα, αλλά μόνο ένα χαρτί με ορισμένα ονόματα για οικονομικό έλεγχο. Στη συνέχεια κατέθεσε και ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Κωνσταντίνος Μπίκας που φέρεται να επανέλαβε ότι ουδέποτε έλαβε η υπηρεσία του κάποια λίστα.