Στη Βουλή έρχεται η καταγγελία του εξευτελισμού ανηλίκων προσφύγων – μεταναστών, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας.

Ads

Ειδικότερα, 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση με την οποία καλούν τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να απαντήσει ποιες ενέργειες προτίθεται να λάβει προκειμένου να εξαλειφθούν πλήρως τα περιστατικά ασυδοσίας, κακομεταχείρισης και καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο συγκεκριμένο ΑΤ και ακόμη τι μέτρα θα λάβει ενάντια σε εκείνους τους επίορκους αστυνομικούς, οι οποίοι κηλιδώνουν με τις πράξεις τους το Σώμα αλλά και την ελληνική Πολιτεία γενικότερα, εφόσον αποδειχθούν αληθείς οι συγκεκριμένες καταγγελίες.

Η ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή καταγγελία του «Συντονιστικού Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων-Μεταναστών/τριων».

Σύμφωνα με αυτή, το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή του Πολυτεχνείου, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν την παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης «2ο Φιλοξενείο» (Αχαρνών), ενώ αυτή πήγαινε σε χώρο, στην οδό Ασκληπιού, για τη διεξαγωγή θεατρικής παράστασης.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Καταγγελία: Προσήγαγαν ανηλίκους και τους ανάγκασαν να γδυθούν στο Α.Τ. Ομόνοιας

Η θεατρική ομάδα αποτελείτο από 5 παιδιά, ηλικίας 12 έως 14 χρονών και δύο ενήλικες, 20 και 22 ετών. Ακολούθησε η προσαγωγή όλων των μελών της θεατρικής ομάδας στο ΑΤ Ομονοίας, με την αιτιολογία ότι βρέθηκαν στην κατοχή τους 5 πλαστικά όπλα – μινιατούρες, τα οποία αγοράστηκαν για τις ανάγκες της παράστασης.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο της καταγγελίας που επικαλούνται οι βουλευτές, στο αστυνομικό τμήμα απαγορεύτηκε στα προσαχθέντα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ενώ εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο, υπό τα βλέμματα των αστυνομικών. Όσα, μάλιστα, αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου. Εν τέλει, ένα από τα παιδιά κατάφερε να ανακτήσει το κινητό του και ειδοποίησε τους γονείς του.

Οι βουλευτές ζητούν την λήψη μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών βίας και ασυδοσίας εκ μέρους των οργάνων της Πολιτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων και μεταναστών και ιδιαιτέρως των ανήλικων παιδιών.

Οι γονείς και οι δικηγόροι που μετέβησαν στο ΑΤ Ομονοίας, κατέθεσαν μηνύσεις σε βάρος των αστυνομικών, γεγονός το οποίο γνωρίζει και το αρμόδιο υπουργείο.