Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης, τη δικογραφία για τη «λίστα Λαγκάρντ», προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τότε κυβερνητικών μελών, που παρέλαβαν και διαχειρίσθηκαν την επίμαχη λίστα.

Ads

Μαζί με τη δικογραφία διαβιβάσθηκε και σχετικό «USB στικ», που περιέχει τα ονόματα της λίστας. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή διαβιβάστηκε και η δικογραφία που σχηματίστηκε για τις συνθήκες εισόδου της χώρας στο Μνημόνιο Ι, με αφορμή τις σχετικές δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτη.

Στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ εμπλέκονται ο υπουργός Οικονομικών επί Γ. Παπανδρέου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά και ο διάδοχός του στο υπουργείο Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που ζήτησε και παρέλαβε τη λίστα από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, ενημερώνοντας πρόσφατα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται το πρωτότυπο της περιβόητης λίστας, με τα ονόματα σχεδόν 2.000 Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα.
 
Ο τότε υπουργός οικονομικών εμπλέκει στην υπόθεση τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη στον οποίο έδωσε αντίγραφο της λίστας σε μορφή usb. «Το αρχικό υλικό, μαζί με τη συνοδευτική επιστολή, το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι. Λυπάμαι, αλλά δεν ξέρω πού είναι» υποστήριξε, ζητώντας να ζητηθεί ξανά η λίστα από τη Γαλλία «για να σταματήσει η σπέκουλα» περί αλλοίωσής της.
 
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την κατάθεσή του άφησε αιχμές κατά του ΣΔΟε για τη διαχείριση της λίστας είχε υποστηρίξει ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο έρευνας και ελέγχου, όπως έκαναν και άλλες χώρες.
 
Από την πλευρά τους, οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης στα υπομνήματα που κατέθεσαν στους οικονομικούς εισαγγελείς άφησαν αιχμές τόσο σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, όσο και κατά του διαδόχου του στο υπουργείο Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και διάδοχος του Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου κλήθηκε για να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους κράτησε επί 14 μήνες το υλικό στην κατοχή του, χωρίς να το δημοσιοποιήσει, εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τη γνησιότητα της λίστας, επιμένοντας ότι πρόκειται περί παρανόμως αποκτηθέντος υλικού, το οποίο δεν συνιστά νόμιμο αποδεικτικό μέσο.
 
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της στάσης του, να μη δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της λίστας αλλά και να μην ασχοληθεί προσωπικά με την έρευνα των στοιχείων, σημειώνοντας ότι «ο υπουργός δεν είναι ούτε ελεγκτικό όργανο ούτε προανακριτική Αρχή». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο ίδιος ο τότε ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, που του παρέδωσε, τον Αύγουστο του 2011, το εν λόγω αρχείο σε ψηφιακή μορφή ήταν της άποψης πως τα στοιχεία δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν, καθώς αποτελούν προϊόν υποκλοπής.
 
Κληθείς να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αποκάλυψε την ύπαρξη του υλικού μετά την παρέλευση 14 μηνών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι είχε σχηματίσει την εντύπωση πως υπήρχε αντίγραφο στο ΣΔΟΕ και το υπουργείο Οικονομικών.