Ψηφίζεται το Σαββατοκύριακο το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η 48ωρη απεργία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ με προγραμματισμένες συγκεντρώσεις μέχρι και την Κυριακή. Ήδη το μεσημέρι της Παρασκευής, στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκαν δύο διαδηλώσεις, μία της ΑΔΕΔΥ και μία του ΠΑΜΕ.

Ads

Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει νέα απεργιακή συγκέντρωση το Σάββατο στην Ομόνοια στις 6 το απόγευμα και την Κυριακή στο Σύνταγμα στις 10.30 το πρωί, ημέρα που θα γίνουν συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ σε συνδυασμό με τα προγραμματισμένα συλλαλητήρια για την Eργατική Πρωτομαγιά.

Το απόγευμα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου και συνεχιστεί έως τα μεσάνυχτα. Θα επαναληφθεί στις 10.00 το πρωί της Κυριακής έως τις 10.00 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου. ΝΔ και ΚΚΕ αναμένεται να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία. 

Κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν αρνητικά και στα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου, εκτός από ορισμένα για τα οποία δήλωσαν «παρών» ή επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Επί του συνόλου των άρθρων, θετική ψήφο έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η ΝΔ και το Ποτάμι επιφυλάχτηκαν για την Ολομέλεια, ενώ «κατά» ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ads

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε συνολικά 24 νομοτεχνικές βελτιώσεις, ενώ έκανε γνωστό ότι αποδέχεται τροπολογία που συνυπογράφουν βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού για το συνταξιοδοτικό των ΑμεΑ, καθώς και τροπολογία για τη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών οργανώσεων.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πάει με ψηφισμένο το ασφαλιστικό στο Eurogroup της Δευτέρας και για το λόγο αυτό επίσπευσε και τη διαδικασία, που είχε προγραμματιστεί για την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. Η ψήφιση του ασφαλιστικού εκτιμάται πως θα είναι ένα επιπλέον χαρτί, μαζί με τα θετικά στοιχεία της Eurostat, στις διαπραγματεύσεις, ως ένδειξη αποφασιστικότητας και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Ζωντανά η συζήτηση στη Βουλή




Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως πρόκειται για μια “φιλόξοξη μεταρρύθμιση που ξαναφέρνει το ασφαλιστικό στις ράγες της βιωσιμότητας, χωρίς να κοπεί ούτε ευρώ από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων”. “Έχουμε την πολιτική βούληση να προστατέψουμε τους αδύναμους και να προχωρήσουμε σε αναδιανομή των βαρών.Να μοιράσουμε δίκαια το βάρος, στα υψηλότερα εισοδήματα. Το ασφαλιστικό σύστημα θα κατέρρεε χωρίς παρεμβάσεις. Σε λίγα χρόνια από τώρα υπήρχε η πιθανότητα να μην μπορούμε να εγγυηθούμε ούτε την καταβολή των συντάξεων “, τόνισε και σημείωσε πως  “η κυβέρνηση τόλμησε να βγάλει το φίδι από την τρύπα και να φέρει μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση”.

Όπως τόνιζαν από την κυβέρνηση η μεταρρύθμιση είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και : Διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις, Προστατεύει τους πιο αδύναμους, Κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, Εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Πρόκειται, επισήμαναν, για μια νομοθετική πρόταση που βρίσκεται στον “αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και στις οποίες θεωρείτο δεδομένη η δραστική οριζόντια μείωση των συντάξεων, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, η πλήρης ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η κατάργηση του αφορολόγητου και η επιβάρυνση – για μια ακόμα φορά – των πιο αδύναμων, δηλαδή αυτών που τόσα χρόνια σήκωσαν το τεράστιο βάρος της κρίσης”