«Σήμα κινδύνου» για τους ογκολογικούς ασθενείς της Αχαΐας εκπέμπει ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» του νομού, ξεκαθαρίζοντας πως οποιαδήποτε καθυστέρηση της θεραπείας του ογκολογικού ασθενή «είναι απάνθρωπη και απαξιωτική».

Ads

Όπως αναφέρουν οι επικεφαλής του Συλλόγου σε ανοικτή επιστολή στον Υπουργό Υγείας, τα ογκολογικά τμήματα και των δυο νοσοκομείων που εξυπηρετούν τους καρκινοπαθείς της Δ. Ελλάδας αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε σημαντικά ογκολογικά φάρμακα.

Για τις εκπροσώπους του Συλλόγου, η ευθύνη βαρύνει πρωτίστως την πολιτεία. «Αυτοί οι άνθρωποι [οι καρκινοπαθείς] είναι σήμερα τα θύματα όχι μόνο μιας αδυσώπητης αρρώστιας που δεν δείχνει κανένα έλεος αλλά και μιας ανάλγητης πολιτείας, που τους αντιμετωπίζει σαν στατιστικά, σαν νούμερα, και τον θάνατό τους ως παράπλευρη απώλεια ενός ακήρυχτου πόλεμου», αναφέρουν με νόημα.

Στην επιστολή (επισυνάπτεται), στην οποία περιλαμβάνουν και τα 8 ογκολογικά φάρμακα τα οποία παρουσιάζουν ελλείψεις στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ» και στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών « ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», οι γυναίκες του Συλλόγου προειδοποιούν πως «οποιαδήποτε καθυστέρηση και στέρηση από τον ογκολογικό ασθενή της θεραπείας του, είναι απάνθρωπη και απαξιωτική».

Ads

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Υγείας ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν.Αχαΐας

Αφού τονίζουν πως η ενημέρωση τους προέρχεται τόσο από ασθενείς που όσο και από τους ανθρώπους των Ογκολογικών Τμημάτων των δύο αυτών νοσοκομείων, καλούν τον Ανδρέα Ξανθό να δει «με μεγάλη ευαισθησία» το ζήτημα.

«Εμείς, ως γυναίκες που βιώσαμε οι ίδιες την εμπειρία ως πάσχουσες από καρκίνο του μαστού, αλλά και εσείς, ως εκ της ιδιότητας σας αλλά και της θέσης σας, γνωρίζουμε, όσο κανείς άλλος, πως η έγκαιρη λήψη του ογκολογικού φαρμάκου για τον ογκολογικό ασθενή είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Κύριε Υπουργέ, γνωρίζουμε, εκτιμούμε και σεβόμαστε την τεράστια προσπάθεια που καταβάλετε στον χώρο της Υγείας, λόγω των παθογενειών του συστήματος, αλλά και των αντίξοων οικονομικών συνθηκών.

Κύριε Υπουργέ, αναμένουμε από εσάς να προσεγγίσετε το πολύ σοβαρό θέμα που έχει προκύψει, με την δέουσα ευαισθησία, και να δώσετε οριστική λύση στην αυτονόητη ανάγκη των ογκολογικών ασθενών να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακά τους για τη θεραπεία της νόσου».