Το θέμα των fake news και η πολιτική και τεχνολογική τους διάσταση που προβληματίζει όλο τον πλανήτη αλλά και το δημόσιο χρέος με όλες του τις διαστάσεις  ήταν τα θέματα δύο σημαντικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο την εβδομάδα που πέρασε, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος μίλησε γι’ αυτά σε σύντομη συνέντευξή του.

Ads

«Το Facebook αφού “τα μούσκεψε” στις αμερικανικές εκλογές τώρα επιχειρεί να αναπτύξει κάποιες μορφές φίλτρων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ψεύτικες ειδήσεις υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό (ο ίδιος έχει κάνει 4 αφιερώματα στις εκπομπές του ) αλλά οι ψεύτικες ειδήσεις στα κοινωνικά δίκτυα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Η λύση βρίσκεται στην εκπαίδευση σύμφωνα με τον Σ. Κούλογλου, με παραδείγματα όπως συμβαίνει στη Γαλλία σε ένα παράδειγμα που παρουσιάστηκε στην ημερίδα που έγινε στις Βρυξέλλες.

Ορατός είναι ο κίνδυνος οι πλατφόρμες όπως η facebook ως ολιγοπωλιακοί διανομείς ειδήσεων να ελέγχουν την ενημέρωση  και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αλγόριθμος που πολλαπλασιάζει την είδηση και την προωθεί  σε περισσότερους χρήστες δεν ελέγχει την αξιοπιστία αλλά συχνά επιλέγει την ψευδή είδηση γιατί συγκεντρώνει τα περισσότερα κλικς. «Την κανονική είδηση την μεταδίδουν όλα τα μέσα αλλά την εξωπραγματική είδηση θα την έχει ένα site και θα πέσουν όλοι σε αυτό» εκτίμησε.

«Χώρα που φυλακίζεται» δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της

Ads

Σε ότι αφορά στο δημόσιο χρέος, που συζητήθηκε σε μια συγκυρία περίεργη, με την ανακοίνωση της πρόθεσης για μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων ο Στέλιος Κουλογλου επεσήμανε ως σημαντικά ζητήματα της αναφορές της Gabi Zimmer, Προέδρου της GUE/NGL  για το κατοχικό δάνειο και τη ρύθμιση του 1953 για το γερμανικό χρέος. Επίσης όμως και στη Βρετανίδα Οικονομολόγο Ann Petiffor, η οποία σημείωσε ότι στο παρελθόν όσοι χρωστούσαν φυλακίζονταν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους, παραλληλίζοντας τις χώρες με δημόσιο χρέος που «φυλακίζονται» από τις πολιτικές και ουσιαστικά δεν έχουν τα μέσα για να αποπληρώσουν το χρέος τους.

Σε σχέση με τη σύνοδο των Βερσαλιών ο Σ. Κούλογλου ανέφερε πως «Η Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων είναι μια παλιά ιδέα της Μέρκελ  και φαίνεται ότι οδεύουμε προς τα εκεί». Και σε συνδυασμό με την εσπευσμένη διεύρυνση με χώρες χωρίς δημοκρατικές πολιτικές παραδόσεις και με αντιλήψεις που δείχνουν έλλειψη αλληλεγγύης και ευρωπαϊκής συνείδησης  που, συνολικά,  έκαναν την Ευρωπαϊκή  Ένωση πολύ δυσλειτουργική, όπως ανέφερε. Μάλιστα, εκτίμησε ότι μια πιθανή εκλογή του Μάρτιν Σουλτς στις Γερμανικές Εκλογές δεν θα μπορούσε να ανακόψει αυτή την πορεία καθώς η άποψη αυτή δεν αφορά μόνο τη γερμανική χριστιανοδημοκρατία  αλλά γενικότερα το κατεστημένο της χώρας.

Πρέπει να είμαστε στην πρώτη ταχύτητα

«Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε εμείς και  πρέπει να πάμε στην πρώτη ταχύτητα και αυτό δεν πρέπει να το χάσουμε. Πρέπει να ξεπεράσουμε γρήγορα τα τρέχοντα ζητήματα με την αξιολόγηση αλλά στη συνέχεια πρέπει να τεθεί ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και πρέπει να συνεργαστούν όλα τα κόμματα καθώς είναι ένας στόχος πανεθνικός. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι και ο κύριος Μητσοτάκης με το βιολί του για εκλογές γιατί φαίνεται ότι τον ενδιαφέρει μόνο η εξουσία» υποστήριξε.