O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη για το Ράδιο 98.4 Κρήτης ανέφερε ότι όλη αυτή η πρόσφατη φασαρία, η αναστάτωση και ο διχασμός στην πολιτική ζωή έχει ξεκινήσει από το γεγονός ότι η ΝΔ και ακολουθώντας και η υπόλοιπη αντιπολίτευση δυστυχώς, αρνήθηκε από την αρχή να συμμετέχει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Από εκεί και μετά μπροστά σε αυτή την άρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε υποσχεθεί και ήθελε και μπορούσε να αλλάξει το τοπίο, είχε υποσχεθεί να βάλει μια τάξη και να εισπράξει κάποια χρήματα, προχώρησε.

Ads

Από την πλευρά της  κυβέρνησης σε εκείνη τη φάση, ενώ υπήρχαν καλές προθέσεις έγιναν σημαντικά λάθη τακτικής και έχουμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να πετύχει το βασικό της στόχο που είναι να μπει τάξη στο τοπίο, να βάλει χρήματα στο ταμείο, όπως είχε υποσχεθεί. Θεωρώ τώρα πως και η αντιπολίτευση αν θέλει να παίξει ένα θεσμικό ρόλο θα πρέπει να πάρει μέρος στη διαδικασία συγκρότησης του Συμβουλίου. Να γίνουν παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές και να προχωρήσουμε. Δεν μπορεί ένα θέμα που είναι μοναδικό στην Ευρώπη, δηλαδή 26-27 χρόνια αναρχίας, να μην μπορεί να διευθετηθεί από τους πολιτικούς. Είναι απαράδεκτο, διώχνουμε τους πολίτες από την πολιτική. Τους εξαγριώνει την στιγμή που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

Για την επιλογή Πολύδωρα ο κ. Κούλογλου δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως ταιριάζει στη λογική των αμοιβαίων υποχωρήσεων. Κάποια στιγμή και η κυβέρνηση πρέπει να κινείται λιγότερο με συνεχείς κινήσεις τακτικής και ελιγμούς και περισσότερο με μια στρατηγική. Δεν μπορεί όλα να στηρίζονται σε μια επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης που είναι πρόσκαιρη και δεν φέρνει πλέον κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Κανονικά θα έπρεπε να καθίσουμε κάτω, να δούμε 25 ονόματα, να δούμε ποια είναι τα κατάλληλα και να επιλέξουμε ένα από αυτά, το οποίο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό Όχι απλά να βάλουμε σφήνα στην άλλη πλευρά, γιατί αυτή ήταν η ιδέα. Η σφήνα μπήκε και αποδείχθηκε ότι η ΝΔ δεν θέλει κανέναν, και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να βάζαμε πρόεδρο που έχει μιλήσει για την διαπλοκή πρώτος, πάλι δεν θα το δεχόταν. Δεν φτάνει αυτό. Πρέπει οι προτάσεις της κυβέρνησης να είναι αξιόπιστες.

Τώρα βλέπουμε κινήσεις τακτικής στην αρχή μιας διαπραγμάτευσης. Κανονικά θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει και εναλλακτικές λύσεις στην τσέπη της – και θα έχει τέτοιες. Δεν θα κολλήσει σε μία υποψηφιότητα η οποία δεν έχει γίνει αποδεκτή. Κάποια στιγμή τα αυτογκόλ πρέπει να τελειώσουν. Η κυβέρνηση έχει καλές προθέσεις αλλά θα πρέπει να διαμορφώνει σαφή στρατηγική με εναλλακτικά σχέδια. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Αποδείχτηκε αυτό και από την περυσινή μάχη με τους δανειστές για την αλλαγή της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη. Είχαμε δίκιο, είχαμε καλές προθέσεις αλλά όταν δεν έχεις σχέδια και ολοκληρωμένη στρατηγική, στο τέλος ηττάσαι. Εδώ έχουμε μια επανάληψη αυτής της ήττας σε μικρότερη κλίμακα φυσικά που αφορά τον τομέα της ραδιοτηλεόρασης.

Ads

Πρέπει να απεμπλακεί η πολιτική ζωή της χώρας από ένα πρόβλημα το οποίο σε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα δεν θα υπήρχε καν. Υπάρχει σύμφωνα με το Σύνταγμα ένα ΕΣΡ, αυτό πρέπει να συγκροτηθεί. Γιατί η ΝΔ δεν θέλει να συγκροτηθεί. Όλα αυτά, ο νόμος Παππά κλπ. ήταν αντίδραση σε αυτή την αντισυνταγματική άρνηση της ΝΔ. Οι αντιδράσεις αυτές ήταν ενδεχομένως βεβιασμένες και υπερβολικές, όχι καλά σχεδιασμένες αλλά ήταν δίκαιες αντιδράσεις απέναντι σε μία απαράδεκτη, αντισυνταγματική δράση που δεν αρμόζει στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Για την κατάσταση στην Τουρκία ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ και δυστυχώς υπάρχει φόβος ότι η δυσκολία αυτή θα έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η εθνικιστικές εξάρσεις του Ερντογάν που είναι αποτέλεσμα εσωτερικής δημαγωγίας και προσπάθεια να αποδράσει από το πρόβλημα καταφεύγοντας στον εθνικισμό και τις πατριωτικές κορώνες. Η κατάσταση στην Τουρκία μέσα γίνεται οριακή. Θα έχουμε νέα πολιτική αντιπαράθεση, νέες εμφύλιες συγκρούσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις πολύ πιθανώς, άρα πολιτική αποσταθεροποίηση. Αυτή η αποσταθεροποίηση κινδυνεύει να αγγίξει και εμάς δεδομένου του ότι αυτή τη στιγμή το προσφυγικό κρέμεται σε μια κλωστή και τα ελληνικά νησιά που δέχονται τα προσφυγικά κύματα βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Αυτό με φόντο το ότι η ΕΕ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, έχει κρυφτεί πίσω από τη συμφωνία, δεν τηρεί τις υποσχέσεις της ως προς την βοήθεια που θα έπρεπε να παράσχει στην Ελλάδα. Αντίθετα κατά καιρούς της περνάει η πονηρή ιδέα να μετατρέψει την Ελλάδα σε αποδιοπομπαίο τράγο για όλα αυτά, ότι οι Έλληνες φταίνε που δεν έχουν δημιουργήσει λειτουργικά hotspot.

Στην πραγματικότητα υπάρχει απόρρητο έγγραφο – το δημοσίευσε προχθές το Spiegel – του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της ηγεσίας της ΕΕ που λέει ότι δεν στέλνουν υπαλλήλους, ή ότι αυτοί που στέλνουν είναι τελείως ανεπαρκείς και ανίκανοι για την δουλειά που καλούνται να κάνουν, δηλαδή να διευθετήσουν τα ρεύματα, να εξετάσουν τις υποθέσεις ασύλου κλπ. Άρα έχουμε δύο χώρες, Ελλάδα και Ιταλία που καλούνται εν μέσω οικονομικής κρίσης, σεισμών κλπ. να σηκώσουν όλο το βάρος μιας πολύ μεγάλης κρίσης που έπρεπε να αφορά όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι καταστροφικό για την Ευρώπη και πολύ επικίνδυνο για μας.

Για αυτό το λόγο επιβάλλεται να σταματήσουμε να παίζουμε μικροπολιτικά παιχνίδια, μιλάω για την αξιωματική αντιπολίτευση κυρίως, και να συναινέσουμε σε πράγματα τα οποία το Σύνταγμα ορίζει σαφώς, όπως είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ χωρίς όρους και υποσημειώσεις. Πρέπει να συγκροτηθεί. Να λύσουμε το θέμα τον αδειών. Αν η ΝΔ θέλει να μη είναι 4 οι άδειες, εκεί θεωρώ η κυβέρνηση θα πρέπει να υποχωρήσει. Άλλωστε το 4 άδειες θα δημιουργούσε εκρηκτικές καταστάσεις εαν κάποια στιγμή έπρεπε να εφαρμοστεί. Αν δηλαδή ο νόμος Παππά είχε κριθεί συνταγματικός. Θα έπρεπε να κλείσεις τηλεοράσεις, να ρίξεις μαύρο, να διώξει εργαζόμενους. Εδώ έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση εδώ και παρά πολλά χρόνια, δεκαετίες. Δεν μπορείς να μην την πάρεις υπόψη σου. Υπάρχουν ορισμένες τηλεοράσεις, δεν μπορείς να τις κλείσεις αλλά θα πρέπει κι αυτές να παίζουν με κάποιους κανόνες και να πληρώνουν το κομμάτι που τους αναλογεί γιατί τα χρήματα πρέπει να πληρώνονται, ανήκουν στον ελληνικό λαό.

Για την συνθήκη CETA o κ. Κούλογλου δήλωσε πως όταν έρθει για ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο και θα περάσει παρόλο που εμείς θα είμαστε ενάντιοι. Με τη στροφή των Σοσιαλιστών, οι οποίοι ξαφνικά βρήκαν την CETA, τη συμφωνία με τον Καναδά, θετική ενώ διαφωνούν με την TTIP, τη συμφωνία με την Αμερική, ενώ είναι ίδιες, δημιουργείται πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο που θα περάσει τη συμφωνία. Το μεγάλο κίνημα εναντίον της συνθήκης, η αντίσταση της Βαλονίας παρότι υπέστη τρομερές πιέσεις, έχει τραυματίσει τη CETA αλλά δυστυχώς δεν τη σκότωσε. Υπήρξε σχετική κριτική αλλά η κυβέρνηση δεν είπε μόνη της όχι στη CETA γιατί δεν μπορεί να ξαναπαίξει όπως το 2015 το χωριό του Αστερίξ. Δεν μπορεί να είναι μόνη εναντίον όλων. Μας την είχαν στημένη, περιμένανε να πούμε όχι σε μια συμφωνία με τον Καναδά “που θα φέρει απασχόληση, ανάπτυξη που τη θέλει όλη η Ευρώπη και μόνο οι Έλληνες είναι ενάντια” ώστε να μας διαλύσουν κυριολεκτικά. Δεν έπρεπε να γίνει αυτό. Και άλλες κυβερνήσεις αριστερές όπως π.χ. η Πορτογαλία που είναι σοσιαλιστές αλλά υποστηρίζονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Bloco – τον αντίστοιχο ΣΥΡΙΖΑ της Πορτογαλίας δεν έβγαλαν τσιμουδιά.

Έχουν αρχίσει ήδη να μπαίνουν υποσημειώσεις, η Βαλονία υποστηρίζει ότι το τελικό κείμενο είναι διαφορετικό. Ακόμη υπάρχουν περιθώρια για να ανατραπεί η CETA στην πράξη αλλά δεν είναι εύκολο. Θα περάσει προς το παρόν και από εκεί και πέρα θα έχει προβλήματα γιατί είναι τραυματισμένη. Σε όλα τα εθνικά κοινοβούλια, πλην Βαλονίας, φαίνεται ότι η συμφωνία θα περάσει.

Το πρόβλημα είναι ότι θα πουν μετά πως και η TTIP είναι σαν τη CETA, γιατί να μην την περάσουμε; Ορισμένες μεγάλες εταιρίες αμερικανικές έχουν υποκαταστήματα ή υποκαταστήματα σφραγίδες στον Καναδά. Έτσι θα μπορέσουν μέσω του Καναδά να μπουν στην Ευρώπη τα μεταλλαγμένα και όλα αυτά που αποτελούσαν τις βασικές μας αντιρρήσεις για να δεχθούμε αυτού του είδους τη συμφωνία. Αυτή η μάχη απέδειξε και τα όρια της σοσιαλδημοκρατίας. Μέχρι ένα σημείο οι σοσιαλδημοκράτες ήταν εναντίον με επικεφαλής τους Γερμανούς. Ακριβώς την επομένη τους εκλογών του Βερολίνου βγήκαν και είπαν είμαστε υπέρ. Υπάρχουν αριστεροί σοσιαλδημοκράτες που αντιδρούν αλλά η βασική ομάδα που τους κινεί βασικά η γερμανική σοσιαλδημοκρατία κινούνται τελικά με βάση τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Οι μεγάλες αυτές εταιρίες και στην  Ευρώπη, Siemens, BMW, θέλουν αυτή τη συμφωνία διότι θα μπορούν να εξάγουν χωρίς φραγμούς στην Αμερική. Αυτοί που δεν τη θέλουν είναι οι μικρότερες επιχειρήσεις που θα υποστούν βλάβη, οι τοπικές κοινωνίες, τα προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης, οι μικρές χώρες, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής.

Ίσως υπήρξε βιασύνη από πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα αλλά η συμφωνία έπρεπε έτσι κι αλλιώς να εφαρμοστεί τώρα γιατί το κίνημα αντίστασης δυνάμωσε και θα δυνάμωνε κι άλλο. Ήθελαν να το κλείσουν τώρα το πράγμα και να δώσουν τέλος στη συμφωνία το συντομότερο δυνατό και πίεσαν πάρα πολύ τη Βαλονία. Ο τοπικός πρωθυπουργός της Βαλονίας είπε ότι μακάρι αυτές οι πιέσεις να εξασκούνταν σε αυτούς που δεν θέλουν να υιοθετήσουν μέτρα εναντίον της φοροδιαφυγής. Είναι ασαφής η τελική διατύπωση της συμφωνίας. Καλούνται τα δύο μέρη να συστήσουν άμεσα δικαστήρια που να ρυθμίζουν τις διαφορές ιδιωτών και κρατών. Αν η Ελλάδα πάρει π.χ. μέτρα κατά των μεταλλαγμένων μπορεί να της κάνει μήνυση η Monsanto και να πάμε στα δικαστήρια. Αυτό με βάση το αρχικό σχέδιο παραπεμπόταν σε ιδιωτικά δικαστήρια. Τώρα λένε ότι δεν θα είναι ακριβώς ιδιωτικά αλλά μεικτά, θα ορίζονται από τα δύο μέρη, και από εταιρίες και τα κράτη, θα σχηματιστούν δικαστήρια ανάμεσα στον Καναδά και την Ευρώπη, ακόμη όμως έχει μείνει ασαφές. Αυτό ήταν ένα από τα δύο βασικά θέματα που εμπόδιζαν την CETA.