Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μίλησε στην ΕΡΤ 3 και στους δημοσιογράφους Δώρα Αυγέρη και Δημήτρη Παπαγρηγορίου, από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο την ώρα της συζήτησης στην Ολομέλεια για την πορεία του ελληνικού προγράμματος με βάση τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup.

Ads

Ο  ευρωβουλευτής χαρακτήρισε το κλίμα στη συζήτηση θετικό από όλες σχεδόν τις παρατάξεις ακόμα και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο δεν ήταν τόσο επιθετικό όσο στο παρελθόν. Εκτίμησε ότι υπάρχει μια γενική αποδοχή και πάμε για κλείσιμο της συμφωνίας στις 24 Μαΐου.

Για το ζήτημα του χρέους είπε ότι το βασικό πρόβλημα ήταν το γερμανικό κυβερνών κόμμα διότι φοβάται τους ψηφοφόρους και το γεγονός ότι αν γίνουν «παραχωρήσεις» στην Ελλάδα θα χάσει προς τα δεξιά από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική Για τη Γερμανία που κερδίζει έδαφος σε πολλά γερμανικά κρατίδια. Παίζεται και πάλι ένα παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας με πολιτικάντικους όρους, σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να φορέσει γραβάτα, δεδομένου ότι είχε δεσμευθεί διεθνώς ότι θα το κάνει όταν λυθεί το ζήτημα του χρέους, ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε ότι αν πρέπει να τηρηθεί το πρωτόκολλο της γραβάτας δεν είμαστε ακόμα εκεί. Είναι μια συμφωνία που ξεμπλοκάρει τα πράγματα, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές δοκιμασίες μπροστά μας και όχι μόνο γραβάτα δε χρειάζεται αλλά χρειάζεται η κυβέρνηση και οι υπουργοί της να ανασκουμπωθούν, να σηκώσουν τα μανίκια και να αρχίσουν να δουλεύουν για την καθημερινότητα.

Τώρα που λύεται κατά κάποιο τρόπο έστω και προσωρινά το μεγάλο πρόβλημα αυτό που απομένει είναι να δούνε οι Έλληνες πολίτες διαφορά στην καθημερινή τους ζωή, όπως η διαχείριση της υγείας και της εκπαίδευσης, να σταματήσουν οι ουρές στις εφορίες ή στο ΙΚΑ, πράγματα που ταλαιπωρούν τους Έλληνες εδώ και δεκαετίες, θα πει.
Υπάρχει και στο Ευρωκοινοβούλιο η εκτίμηση ότι αν υπάρξει κλίμα εμπιστοσύνης με το κλείσιμο της συμφωνίας γύρω από την αξιολόγηση, θα μπούμε και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έχει κρατήσει την πιο «σοσιαλδημοκρατική» στάση σε σχέση με τους άλλους πιστωτές, και ο κόσμος θα ξαναγυρίσει τα χρήματά του στις τράπεζες.

Ads

Στο ερώτημα που αποδίδεται η αλλαγή κλίματος στο Eurogroup είπε ότι ένα ζήτημα είναι το ενδεχόμενο ενός BREXIT, διότι εάν η Ελλάδα περνούσε σε φάση αποσταθεροποίησης, όπως ήλπιζε η αντιπολίτευση, αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες δεδομένου ότι θα επηρρέαζε τους Βρετανούς ψηφοφόρους υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. Αφετέρου, έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε αυτά τα οποία είχαν συμφωνηθεί. Ρόλο έπαιξε επίσης και η αξιοθαύμαστη στάση του ελληνικού λαού στο προσφυγικό στους αντίποδες όλως των άλλων λαών κι αυτό οδήγησε σε μια εκτίμηση της Ελλάδας γενικότερα.

Η κυβέρνηση επεδίωξε να ανατρέψει την πολιτική της λιτότητας, είπε τέλος, αλλά έχασε τη μάχη αυτή και αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει και να οδηγηθεί σε ένα πρόγραμμα το οποίο αναγκάστηκε να εφαρμόσει, διότι διαφορετικά δεν υπήρχε άλλη λύση ούτε για την ίδια ούτε για τη χώρα.