Σε σενάρια που διακινούνται στην Ουάσιγκτον περί προσάρτησης των Κατεχομένων της Κύπρου από την Τουρκία, αναφέρθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ads

Το στέλεχος της ελληνικής ομογένειας σημείωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στη χώρα του με τον πληθωρισμό και με την ενισχυμένη αντιπολίτευση.

O ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα σημειωθεί θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, όμως τόνισε ότι είναι ανήσυχος σχετικά με τις παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, που μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα και από εκεί σε άλλες συνέπειες.

Ο εκτελεστικός διευθυντής επισημαίνει: «Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις και εδώ πρέπει να παίξει ρόλο η Αμερική. Εδώ άλλοι Ελληνοαμερικανοί λένε ότι αν γίνει θερμό επεισόδιο, τότε θα μπει μέσα η Αμερική. Όχι, η δουλειά της Αμερικής τώρα είναι να παίξει τον ηγετικό ρόλο που έχει στο ΝΑΤΟ και να το κάνει απίθανο το θερμό επεισόδιο. Και εδώ φταίει μόνο η Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πηγαίνει πάνω από το έδαφος της Τουρκίας, η Τουρκία πηγαίνει πάνω από το ελληνικό και πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο Πρόεδρος [Μπάιντεν] και να πει “αυτά σταματάνε, αν θέλετε να συνεχίσουν οι σχέσεις, αυτά σταματάνε”».

Ads

Ο κ. Ζεμενίδης υπογράμμισε ότι το Κογκρέσο έχει στείλει μήνυμα στην Άγκυρα σε περίπτωση προβοκάτσιας σε Αιγαίο ή Κύπρο, ενώ έκανε αναφορά σε φήμες που κυκλοφόρησαν στην Ουάσινγκτον για τα Κατεχόμενα

«Εχθές κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου», επισήμανε λέγοντας ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η προσάρτηση των Κατεχόμενων.

Επιπλέον έκανε γνωστό ότι οι Αμερικάνοι μπορεί να στείλουν σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Έντι Ζεμενίδης επίσης δημοσιοποίησε ότι μετά από πολλά χρόνια η Αμερική ασχολείται αρκετά με τις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι τους επόμενους μήνες Αμερικάνος πρέσβης θα τοποθετηθεί στην κυβέρνηση της Κύπρου από τον Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο εάν υπάρξει θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα ή Κύπρο, υπάρχουν Αμερικανοί, οι οποίοι μπορούν να παρέμβουν και να επηρεάσουν την Τουρκία. Αυτοί είναι οι Τζέικ Σάλιβαν, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Στο τέλος ο Έντι Ζεμενίδης τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις σήμερα, πριν γίνει ένα θερμό επεισόδιο».