Τις πρώτες κλήσεις σε απολογία για τα θαλασσοδάνεια που είχαν λάβει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχει στείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα αρμόδια τραπεζικά στελέχη η ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη.

Ads

Παράλληλα, σειρά αναμένεται ακολούθως να πάρουν οι υπεύθυνοι των δύο κομμάτων, στους οποίους αποδίδεται η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται, καθώς υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις στο δικαστικό σώμα για την αμνήστευση που χορήγησε σε τραπεζίτες ο νόμος 4637 του 2019, που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ορίζει ότι η ποινική δίωξη των τραπεζικών στελεχών δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, εάν το κρίνουν, τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα.

Λόγω των ενστάσεων για αντισυνταγματικοτητα του εν λόγω νόμου, η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο, μετά από αναίρεση που ασκήθηκε από τον Αντεισαγγελέα ΑΠ, Γ. Παπαγεωργίου, κατά βουλεύματος που έπαυσε την ποινική δίωξη κατά τραπεζικών στελεχών και κατά ιδιώτη υπεύθυνου επιχειρηματικού ομίλου και ενώ, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας εκρρεμεί.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως, είχαν προηγηθεί τρία βουλεύματα, με τα οποία ομόφωνα τα δικαστικά συμβούλια πλημμελειοδικών αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τον νόμο ως αντισυνταγματικό και γύρισαν πίσω τις τρεις δικογραφίες απιστίας τραπεζικών στελεχών στους αρμόδιους ανακριτές για να συνεχίσουν την ποινική διαδικασία.

Μάλιστα, μέσα στην πανδημία, η κυβέρνηση πέρασε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία εξαιρέθηκαν από την αναστολή του χρόνου προθεσμίας παραγραφής που δόθηκε λόγω των κλειστών δικαστηρίων όλες οι υποθέσεις για μεγάλα τραπεζικά σκάνδαλα και συναφή αδικήματα και βρίσκονταν σε εκκρεμότητα.

Παράλληλα, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, με ανακοίνωση του, τοποθετήθηκε για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, υποστηρίζοντας πως «στο κενό φαίνεται ότι πέφτουν οι φιλότιμες νομοθετικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να «αμνηστεύσει» ουσιαστικά τα τραπεζικά στελέχη και τους υπευθύνους κομμάτων αλλά και επιχειρήσεων από τις ποινικές τους ευθύνες για τα δανεικά και αγύριστα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».

«Αυτές οι εξελίξεις, αφήνουν πολιτικά έκθετη την κυβέρνηση για την προκλητικά αντιθεσμική προσπάθεια της να εξασφαλίσει προνομιακή ασυλία σε Τραπεζίτες αλλά και στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων τους. Ο πρωθυπουργός οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, εάν και πότε, θα επιστρέψει η ΝΔ τα δάνεια που έλαβε ή θα τα φορτώσει στις πλάτες του ελληνικού λαού», τονίζει επίσης, ο κ. Ξανθόπουλος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ:

«Στο κενό φαίνεται ότι πέφτουν οι φιλότιμες νομοθετικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να «αμνηστεύσει» ουσιαστικά τα τραπεζικά στελέχη και τους υπευθύνους κομμάτων αλλά και επιχειρήσεων από τις ποινικές τους ευθύνες για τα δανεικά και αγύριστα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ανακρίτρια έχει ήδη αποστείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία, στα πρώτα τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας. Σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν κλήσεις και στους υπεύθυνους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για ηθική αυτουργία στην απιστία.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχε σπεύσει, με διατάξεις και εν μέσω πανδημίας, να μετατρέψει από αυτεπάγγελτη σε κατ΄έγκληση την δίωξη για την κακουργηματική απιστία και μάλιστα αναδρομικά για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις!

Ωστόσο η ελληνική δικαιοσύνη σε πλείστες περιπτώσεις, έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις αυτές και αρνήθηκε να τις εφαρμόσει. Σήμερα η Δικαιοσύνη ερευνά αυτήν την υπόθεση. Και είναι η μόνη αρμόδια να κρίνει. Αν και κάποιοι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να την εμποδίσουν.

Αυτές οι εξελίξεις, αφήνουν πολιτικά έκθετη την κυβέρνηση για την προκλητικά αντιθεσμική προσπάθεια της να εξασφαλίσει προνομιακή ασυλία σε Τραπεζίτες αλλά και στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων τους. Ο πρωθυπουργός οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, εάν και πότε, θα επιστρέψει η ΝΔ τα δάνεια που έλαβε ή θα τα φορτώσει στις πλάτες του ελληνικού λαού».