Αναβρασμός επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο ενόψει του 10ου Συνεδρίου του κόμματος. Δέκα επιφανή στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ προερχόμενα από «καραμανλικούς» και «σαμαρικούς» κύκλους, έστειλαν επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταγγέλλοντας την αλλοίωση της σύνθεσης του επικείμενου Συνεδρίου που έχει οριστεί για το τριήμερο 22-24 Απριλίου.  Κι όλα αυτά λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέων προέδρων των νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων.

Ads

Τι καταγγέλλουν τα στελέχη της ΝΔ

Αυτό που τα δέκα στελέχη της ΝΔ καταγγέλλουν είναι ότι με τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων του κόμματος, που εξέδωσαν εγκύκλιο, καταστρατηγείται το καταστατικό και εκλέγονται 1.819 σύνεδροι από τον γενικό πίνακα των ΝΟΔΕ, αντί του ορθού των 1.016 συνέδρων. Αυτό σημαίνει όπως εξηγούν στην επιστολή τους, ότι στην Β’ Αθηνών έπρεπε να εκλέγονται 136 και θα εκλεγούν (5×136=) 680 σύνεδροι, στην Α’ Αθηνών θα έπρεπε να εκλεγούν 46 και εκλέγονται 92 σύνεδροι, στην Α’ Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να εκλεγούν 52 και εκλέγονται 156 σύνεδροι και στο υπόλοιπο Αττικής θα έπρεπε να εκλεγούν 49 και εκλέγονται 147 σύνεδροι.

Βάσει αυτού υποστηρίζουν ότι επιχειρείται αλλοίωση της σύνθεσης του συνεδρίου, που σκοπό έχει να αλλάξει ο συσχετισμός των εσωκομματικών δυνάμεων, αφού στα αστικά κέντρα όπου και αυξάνονται οι σύνεδροι, επειδή υπάρχουν περισσότερες της μιας ΝΟΔΕ, ευνοείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού εκεί είναι που έχει εκλογικό πλεονέκτημα.

Ads

Επίσης, καταγγέλλουν ότι διαγράφονται εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής Προέδρου. Όπως εξηγούν στους επίσημους καταλόγους της ΝΔ εμφανίζονται  περίπου 1.500.000 μέλη, ενώ στην πρόσφατη διαδικασία ανάδειξης Προέδρου συμμετείχαν μόλις 407.000 μέλη. Τα στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, καταγγέλλουν ως αντικαταστατική τη διάταξη που δεν χορηγεί την δυνατότητα εγγραφής νέου μέλους ή επαναβεβαίωσης μέχρι την ημέρα διενέργειας των εκλογών, όταν αυτό μάλιστα επετράπη και στην πρόσφατη διαδικασία εκλογής Προέδρου.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από τις καταγγελίες

Στελέχη που ανήκουν στους κύκλους του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται πίσω από τις αντιδράσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, η κίνηση των 10 στελεχών αποτελείται κυρίως από στελέχη που στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές υποστήριξαν στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα τα στελέχη δεν είναι μόνο δέκα, αλλά υπάρχει ένας ευρύτερος κύκλος που αντιδρά, και ο οποίος επιλέγει μέχρι στιγμής να μείνει στο παρασκήνιο, αλλά έχει συναντήσεις οπου συζητάται το θέμα που έχει προκύψει.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από τον Φίλιππο Ταυρή (πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου), που πριν δέκα περίπου μέρες έστειλε επιστολή στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο και στον γραμματέα Οργανωτικού Βασίλη Σπανάκη, με την οποία σημείωνε ότι παρανόμως αυξήθηκαν οι σύνεδροι Λεκανοπέδιο Αττικής και στην Α΄Θεσσαλονίκης σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο.

Ακολούθησαν τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, Νίκος Νικολαϊδης, Κώστας Ζωντανός, Ευαγγελία Αγαλοπούλου-Πετράκου, Πολυχρόνης Ινιωτάκης, Θόδωρος Ματάλας, Ευάγγελος Πάνου, Παναγιώτη Σαρούκου, Ιωάννης Χονδρογιάννης, Χρήστος Παρράς και Αλέκος Κόκκαλης, έστειλαν προχθές επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας την τοποθέτηση και παρέμβαση του.

Αντικρούει τις κατηγορίες η ηγεσία της ΝΔ

Η ηγεσία της ΝΔ έσπευσε μέσω κύκλων της να αντικρούσει τις κατηγορίες που τις καταλογίζονται, προτάσσοντας το επιχείρημα «ψηφίζουν περισσότεροι, εκλέγονται περισσότεροι».

«Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ προχωρά στο 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο της με απόλυτη διαφάνεια, σεβασμό στο καταστατικό της, στα στελέχη και τους αγωνιστές της παράταξης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της και διευκρινίζει:

α) το σώμα του Συνεδρίου μεγαλώνει και δεν μικραίνει. Η αύξηση αυτή προκύπτει από τον αριθμό  συνέδρων που θα εκλεγούν από τα μέλη της ΝΔ και όχι από ανθρώπους που θα διοριστούν σύνεδροι ή που θα αποκτήσουν το δικαίωμα συμμετοχής στο Συνέδριο εξαιτίας άλλης ιδιότητας,

β) η εγκύκλιος για τις διαδικασίες εκλογής, τον αριθμό των συνέδρων και τη σύνθεση του 10ου Εθνικού Τακτικού Συνεδρίου έχει εκδοθεί από τις 19 Φεβρουαρίου,

γ) μέχρι τώρα η εκλογή των συνέδρων γινόταν από τη Νομαρχιακή Συνέλευση (ΝΟΣ), ενώ τώρα για πρώτη φορά θα ψηφίσει το σύνολο των μελών της ΝΔ,

δ) για πρώτη φορά  ο αριθμός των εκλεγμένων συνέδρων θα είναι ίδιος με τον αριθμό των  ex officio, ενώ έχει γίνει σύμφωνα με το καταστατικό  επανέλεγχος και επικαιροποίηση των ex officio συνέδρων και

ε) η αύξηση του αριθμού των εκλεγμένων  συνέδρων είναι απολύτως σύμφωνη με το καταστατικό της ΝΔ και ανταποκρίνεται  σε πληθυσμιακά κριτήρια,  σε μεγέθη συμμετοχής στην πρόσφατη διαδικασία εκλογής προέδρου και στα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ.