Με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Ελλάδα και την Τουρκία να αποφεύγουν τις απειλές, χαρακτηρίζοντας τις δύο χώρες ισχυρούς εταίρους και βασικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Ads

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως οι ΗΠΑ λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων και προτρέπει Αθήνα και Άγκυρα σε συνεργασία «για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα το πρωί της Πέμπτης (29/12) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη».

«Η στάση μας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη. Δεν επιτρέπουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε για ένα μίλι στο Αιγαίο» είπε, ενώ επικαλούμενος σχετικό νόμο που ψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο το 1995 δήλωσε:

Ads

«Προειδοποιούμε την Ελλάδα για άλλη μία φορά, μην επιδιώκετε τον τυχοδιωκτισμό. Δεν θα έχει καλή κατάληξη για εσας».

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν.

Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών».

ΥΕΘΑ: Να προβληματιστεί το ΝΑΤΟ από τον τουρκικό αναθεωρητισμό

«Η δήλωση περί «casus belli» που αναφέρεται στη δυνατότητα της Ελλάδας να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της, περισσότερο παραπέμπει σε προκλητικό αναθεωρητισμό παρά σε συμπεριφορά Συμμάχου στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Συνεπώς θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς», υπογράμμισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται» τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση πολιτεύεται και λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και στη βάση των κανόνων που διέπουν την ειρηνική συμβίωση μεταξύ κρατών δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», συμπλήρωσε.