Το κείμενο της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ, που δημοσιεύτηκε χθες κρίνοντας συνταγματική και σύμφωνη με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την άδεια της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), αποδεικνύει λεπτομερώς την ορθότητα των χειρισμών που ακολουθήθηκαν από την άρση της αδειοδότησης της αμαρτωλής ΑΕΠΙ τον Μάιο του 2018 έως και τη σύσταση του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης των ίδιων των δημιουργών.

Ads

Όπως επισημαίνει άλλωστε ο νομικός παραστάτης της ΕΔΕΜ στην υπόθεση αυτή Γιάννης Δρόσος, “είναι μια εξαιρετικά λεπτομερής και επεξεργασμένη απόφαση, που επιλύει ουσιαστικότατα ζητήματα και θεμελιώνει το βασικότατο δικαίωμα των δημιουργών να αποφασίζουν οι ίδιοι ποιος θα τους εκπροσωπεί όσον αφορά τη διαχείριση των πνευματικών τους δικαιωμάτων. Με την απόφαση αυτή το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας μας ματαίωσε μια σειρά από έωλες και τυχοδιωκτικές προσπάθειες που μόνο βλάβη έφεραν στους δημιουργούς. Με την απόφαση αυτή ανοίγει επίσης ο δρόμος για τη συγκρότηση ενός ενιαίου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δημιουργών σε στέρεη νομική και οικονομική βάση”.

Νόμιμες και συνταγματικές ενέργειες

Όπως είναι γνωστό, το ΣτΕ αποφάνθηκε σχετικά με την προσφυγή της “Αυτοδιαχείρισης” κατά της υπουργικής απόφασης για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ. Παράλληλα, έκρινε ως νόμιμες και συνταγματικές όλες τις ενέργειες που είχαν γίνει μέχρι την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ από τη μεταβατική Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ) που είχε συσταθεί τον Ιούνιο του 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η “Αυτοδιαχείρηση” δηλαδή με την προσφυγή της προσπάθησε να ακυρώσει την άδεια της ΕΔΕΜ προσβάλλοντας όλη την προπαρασκευαστική διαδικασία που είχε γίνει μέσω της ΕΥΕΔ και της εισήγησης του ΟΠΙ για τη βιωσιμότητα του νέου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης.

Ads

Η Ολομέλεια του ΣτΕ κάνει σαφές ότι «στο πλαίσιο της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 16 παρ. 1 του συντάγματος, για ανάπτυξη και προαγωγή της καλλιτεχνικής δημιουργίας, το κράτος οφείλει να μεριμνά για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών. Η επιλογή του τρόπου διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων τους, ως ειδικότερη έκφραση της προσωπικής ελευθερίας (άρθρο 5 του συντάγματος), ανήκει στους δημιουργούς, πλην, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, ο νομοθέτης, με τον Ν. 4481/2017, προέβλεψε καθεστώς συλλογικής διαχείρισης”.

Με βάση λοιπόν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία των δημιουργών, η νομοθετική πρόβλεψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία του Μαρτίου 2018 έδωσε τη δυνατότητα στους δημιουργούς να αποφασίσουν μέσω της Γενικής τους Συνέλευσης για το μέλλον των πνευματικών τους δικαιωμάτων, είτε με τη σύσταση νέου ΟΣΔ, όπως και έγινε, είτε με την ανάθεση σε κάποιον υφιστάμενο. Οι δημιουργοί λοιπόν αποφάσισαν και προχώρησαν στη δημιουργία της ΕΔΕΜ.

Κανένα ζήτημα παραβίασης δικαιωμάτων

Το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι, από τη στιγμή που δόθηκε αυτό το δικαίωμα στους δημιουργούς, “δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης της συμβατικής ελευθερίας ή γενικότερα της οικονομικής ελευθερίας των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων και του δικαιώματός τους του συνεταιρίζεσθαι (άρθρο 5 παρ. 1 και 12 παρ. 1 του συντάγματος), ανεξαρτήτως του ότι επίκληση της παράβασης αυτής δεν θα μπορούσε να γίνει από τρίτους, δηλαδή από πρόσωπα πέραν των δικαιούχων, η διαχείριση των δικαιωμάτων των οποίων είχε υπαχθεί στην ΕΥΕΔ, όπως είναι ο αιτών συνεταιρισμός”.

Επιπλέον το ΣτΕ έκρινε ότι “δεν τίθεται ούτε ζήτημα παραβίασης της οικονομικής ελευθερίας ή άλλου συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος άλλων υφισταμένων οργανισμών συλλογικής διαχείρισης από τη ρύθμιση της διάταξης της παρ. 8 του άρθρου 51 Α του Ν. 4481/2017. Αντιθέτως, ερμηνευόμενη η διάταξη αυτή ως έχουσα την έννοια ότι οι δικαιούχοι, την έκτακτη διαχείριση των δικαιωμάτων των οποίων ανέλαβε η ως άνω ειδική υπηρεσία του ΟΠΙ και οι οποίοι δεν άσκησαν το δικαίωμά τους να αντιταχθούν στην εκπροσώπησή τους από τον οργανισμό αυτό κατά την παρ. 2 του ως άνω άρθρου 51 Α, υποχρεούνται, μετά τη λήξη της έκτακτης αυτής διαχείρισης, να αναθέσουν είτε την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων της είτε την εφεξής εκπροσώπησή τους είτε και τα δύο σε ήδη υφιστάμενο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης, θα παραβίαζε την οικονομική ελευθερία των δικαιούχων των δικαιωμάτων».

Με την απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ βάζει τέλος σε μια σειρά δικαστικών εμπλοκών που επιχειρήθηκαν εναντίον της ΕΔΕΜ. Πλέον δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο για την ενοποίηση της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων στον χώρο της μουσικής.

Πηγή: avgi.gr