Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με μια σειρά αποφάσεων, έκρινε ως αντισυνταγματικές τις αναγκαστικές παραιτήσεις των τριών τέως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ γιατί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, πριν την έκδοση της απόφασης για την παύση τους, δεν τους κάλεσε να εκθέσουν τις απόψεις για την αποδιδόμενη σε αυτούς πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους. 

Ads

Πρόκειται για τις αναγκαστικές παραιτήσεις του πρώην πρόεδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιου Γιαννόπουλου, του τ. αντιπροέδρου, Ιωάννη Γιαννάκη και του τ. μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, Δημητρίου Μπίτα, οι οποίες είχαν γίνει από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μεταξύ άλλων, διώκεται ποινικά του για τα μαύρα ταμεία και τις διαφημιστικές καμπάνιες. Ειδικότερα, το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την περίοδο 2011 – 2013,  σπατάλησε σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ για καμπάνιες, για τις οποίες μάλιστα δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης, χρήματα τα οποία δόθηκαν σε μέσα ενημέρωσης, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας.

Το ΣτΕ (αποφάσεις 1877/2016, κλπ) έκανε δεκτές τις αιτήσεις και των τριών, κρίνοντας ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσκρούουν στις διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προβλέπουν ότι πριν την επιβολή διοικητικής ποινής, πρέπει να κληθεί να εκθέσει τις απόψεις του ο ελεγχόμενος.

Ads

Σεβόμαστε τις αποφάσεις του ΣτΕ, θα κάνουμε όλα όσα πρέπει

Αποφασισμένο να καθαρίσει μέχρι τέλους το «απόστημα» του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με κύκλους που τονίζουν ότι η πολιτική ηγεσία σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όπως υπογράμμιζαν οι ίδιοι κύκλοι εάν οι τεχνικοί λόγοι που διέρρευσαν σε ΜΜΕ ως σκεπτικό της απόφασης ισχύουν, τότε το Υπουργείο θα κάνει όλα όσα πρέπει προκειμένου να παραμείνει σταθερό στην απόφασή του.