Το Δημόσιο θα μπορεί να παρεμβαίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών χωρίς αυτοί να έχουν ενημερωθεί προηγουμένως, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Ads

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που τον Μάρτιο είχε αποφανθεί πως το Δημόσιο δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές χωρίς να έχει ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος. 

«Η μη κοινοποίηση στον οφειλέτη οφείλεται στον προφανή λόγο ότι, αν αυτός επληροφορείτο την επικειμένη λήψη του μέτρου, θα έσπευδε να εισπράξει από τον τρίτο (σ.σ.: Τράπεζα) τα οφειλόμενα σ’ αυτόν χρήματα ή απαιτήσεις ή θα ανελάμβανε τα εις χείρας τρίτου κινητά του, με συνέπεια, βεβαίως, να καθίσταται αδύνατη η εξ αυτών ικανοποίηση της αξιώσεως του Δημοσίου», αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ.

Συνεπώς, αναφέρουν οι δικαστές, «η μη πρόβλεψη στο νόμο και πρόσθετης υποχρεώσεως για μία τρίτη, ενδιάμεση, κοινοποίηση προς τον οφειλέτη πριν από την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να λάβει εις βάρος του μέτρα αναγκαστικής εκτελέσεως, δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις ούτε, ειδικώτερον, την διάταξη του άρθρου 20 παρ. 2 του Συντάγματος, αφού καθιδρύεται, πάντως, στο νόμο πλήρες και αποτελεσματικό σύστημα έννομης προστασίας του οφειλέτη του Δημοσίου».

Ads

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει διευθύνων σύμβουλος ΑΕ, σε βάρος του οποίου είχε συνταχθεί έκθεση αναγκαστικής κατασχέσεως από τον Προιστάμενο της ΔΟΥ Φ.Α.Β.Ε Αθηνών. Η κατάσχεση αφορούσε απαιτήσεις του ΙΚΑ για οφειλές της πρώην Α.Ε. ύψους 565.392,73 ευρώ. Η κατάσχεση, την οποία πληροφορήθηκε 9 μήνες μετά, έγινε επί της σύνταξης του  τέως διευθύνοντα συμβούλου μέχρι την εξόφληση του όλου ποσού. Ο διευθύνων σύμβουλος προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, όπου δικαιώθηκε, μέχρι την σημερινή απόφαση.