Στην απόρριψη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που προωθούσε η Περιφέρεια Αττικής για την οριοθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας (Α’ Τμήμα Διακοπών, που συνεδρίασε παρουσία της γραμματέως του Ε’ Τμήματος) έκρινε μη νόμιμο το προτεινόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που απαιτείται για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου και γνωμοδότησε υπέρ νέας, τεκμηριωμένης «μετά τα κατά τον νόμο αναγκαία στοιχεία και μελέτης» οριοθέτησης.

Ads

Το Τμήμα του ΣτΕ καλεί σε νέα, πλήρη οριοθέτηση του ρέματος, από τις πηγές μέχρι τη θάλασσα. Το απορριφθέν σχέδιο εξαιρούσε τις εκβολές κατάντη της λεωφ. Ποσειδώνος και τμήμα από την οδό Σαρανταπόρου έως τις πηγές του ρέματος. Ακόμη, με το σχέδιο ουσιαστικά θα διευκολυνόταν η νομιμοποίηση σειράς αυθαίρετων κτισμάτων, είτε ευτελούς αξίας, είτε ιδιαίτερα ακριβών.

Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι σχετική αναφορά στα πρακτικά της συνεδρίασης του Τμήματος του ΣτΕ και στη γνωμοδότηση: «Από την τεχνική έκθεση και τις πινακίδες του τοπογραφικού διαγράμματος προκύπτει ότι μεταξύ των προτεινόμενων οριογραμμών του υδατορέματος […] υφίστανται κτίσματα. Και ναι μεν η τεχνική έκθεση αναφέρεται σε πλήθος κτισμάτων “εντός των οχθιογραμμών της ιστορικής κοίτης” πλην δεν παρέχονται στοιχεία για τη νομιμότητα των κτισμάτων αυτών από πλευράς πολεοδομικής νομοθεσίας».

Κατά του προτεινόμενου σχεδίου είχαν προσφύγει συλλογικότητες και περιβαλλοντικοί φορείς, με τη γνωμοδότηση του Τμήματος του ΣτΕ να εκδίδεται στις 5 Αυγούστου ύστερα από τέσσερις αναβολές. Η κύρια υπόθεση για το έργο υπολογίζεται να εκδικαστεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Ads

Η αρνητική κρίση του Τμήματος του ΣτΕ απέναντι στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας κατά του έργου που προωθούσε η Περιφέρεια Αττικής για το ρέμα του Ποδονίφτη, οπότε και κρίθηκε αντισυνταγματική η σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, μέλη περιβαλλοντικών φορέων και συλλογικοτήτων αναφέρουν ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν τον αγώνα για την προστασία και ανάδειξη των αστικών ρεμάτων.