Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως η απόφαση για περικοπές στις αποδοχές των ενστόλων όλων των Σωμάτων θα πρέπει να ακυρωθεί καθώς υπάρχουν «συνταγματικά προβλήματα». Ωστόσο η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με νέα απόφαση της Ολομέλειας εντός του επόμενου τριμήνου.

Ads

 
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει από τον Ιανουάριο του 2013 ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ενστόλων. Οι ένστολοι στην προσφυγή τους ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση που προβλέπει την τμηματική αναδρομική από τη 1ης Αυγούστου 2012 επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που καθιέρωσε  ο Ν. 4093/2012.
 
Οι ένστολοι επισημαίνουν ότι στο τρίτο Μνημόνιο το βάρος για τη δημοσιονομική προσαρμογή πέφτει μονομερώς στα Σώματα Ασφαλείας και τους στρατιωτικούς παραβιάζοντας τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, η οποία ερμηνευομένη υπό το πρίσμα του άρθρου 25 του Συντάγματος το οποίο αξιώνει από όλους ανεξαιρέτως του πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτάσσει την ισομερή κατανομή των βαρών τόσο στους απασχολουμένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.
 
Επίσης, όπως αναφέρουν η μείωση των αποδοχών τους είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή που κατοχυρώνεται από το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και στο Συνταγματικό δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.
 
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.