Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 24 Ιουλίου η καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή των Βατερών της Μυτιλήνης εκτιμάται ότι έκανε στάχτη τουλάχιστον 16.300 στρέμματα δάσους σύμφωνα με την πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr.

Ads

Συγκεκριμένα, με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Sentinel 2 την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022 στις 12:20 τοπική ώρα, την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η εκτίμηση για την έκταση που έχει μέχρι στιγμής επηρεαστεί (23.07.2022 10:00 – 24.07.2022 12:20) από τη δασική πυρκαγιά στα Βατερά είναι περίπου 16.300 στρέμματα.

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται αντιμέτωπες με διάσπαρτες εστίες και αναζοπυρώσεις, με το κύριο μέτωπο της φωτίας να είναι στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Βρίσα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης για τα χωριά Βρίσα και Σταυρός, με μήνυμα που εστάλη μέσω του 112. Η Βρίσα είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή τον Ιούλιο του 2017 και τώρα οι κάτοικοι καλούνται να εγκαταλείψουν και πάλι τα σπίτια τους με κάθε μέσο και να κινηθούν προς τον Πολιχνίτο, όπου έχει στηθεί κέντρο διαχείρισης.

Ads

Στο μεταξύ, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής στα Βατερά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της ΕΕ.