Για παραποίηση οικονομικών στοιχείων έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης περί αύξησης του χρέους επί της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα. Χαρακτήρισε δε, τη θέση αυτή «βαθιά παραπλανητική». 

Ads

«Το κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία επιδέχεται διαφορετικών αναγνώσεων, που όμως δεν εδράζονται σε διαφορετική ανάλυση των δεδομένων, αλλά στην παραποίησή τους» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυξήθηκε το χρέος εξαιτίας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της νέας συμφωνίας; Γνωρίζουμε ότι επί ΝΔ αυξήθηκε 100 δισ. και ότι με το PSI έμεινε ακριβώς ίδιο. Η απάντηση στο ερώτημα αν αυξήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητική».

Πρόσθεσε ότι με τη νέα συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών 50 δισ. μετατράπηκαν από βραχυχρόνιο δανεισμό σε μακροχρόνιο. Επιπλέον τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ηπιότερη και κι έτσι η χώρα δεν θα χρειάζεται να παράγει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. 

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στην ύφεση τονίζοντας ότι «δεν θα είναι 2,5% το 2015 αλλά πολύ χαμηλότερη. Μπορεί να είναι και στο 1,5% λόγω των επιδόσεων του τουρισμού και των ηπιότερων αποτελεσμάτων των capital control». 

Ads

Έξι σημεία για την ανάπτυξη

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε έξι σημεία της στρατηγικής της κυβέρνησης για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε: 

  • Στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, δύο θέματα αλληλένδετα μεταξύ τους. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών επί προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν αποτυχημένες γιατί δεν αντιμετωπίστηκαν ενιαία.

  • Στην κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων για να υπάρξει επάρκεια στην οικονομία, εξειδικεύοντας στα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ.

  • Στην ενεργοποίηση νέων εργαλείων όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα.

  • Στην Ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα είναι βασικό  ενδιάμεσο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

  • Στην ολοκλήρωση της διαδικασίας των δημοσίων συμβάσεων για εξυγίανση του τομέα των κρατικών προμηθειών.

  • Στη δημιουργία ενός συμβουλευτικού οργάνου για τις επενδύσεις και τη διάθεση των χρηματοδοτικών κονδυλίων.