Στους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η νέα ηγεσία του υπερ – υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού αναφέρθηκε κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής ο νέος υπουργός Γιώργος Σταθάκης. Αρχικά ανακοίνωσε την απόφασή του να προωθήσει άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των «κόκκινων δανείων» ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την αλλαγή της πολιτικής στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετά σημεία όπου η πολιτική της νέας ηγεσίας του υπουργείου θα διαφοροποιηθεί, ωστόσο, οι καλές προσπάθειες θα ενισχυθούν για να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο όπως ο αναπτυξιακός νόμος, το ΕΣΠΑ καθώς και η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων.
 
Σημείωσε ακόμη ότι η αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, η διεύρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με προσανατολισμό στα μικρά και τα μεσαία έργα και στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας θα είναι επίσης προτεραιότητες για την ηγεσία του υπουργείου.
 

 

«Η νέα ηγεσία παραλαμβάνει ένα υπουργείο το οποίο πρόσφατα ψηφίσαμε και τον νέο νόμο ΕΣΠΑ ώστε να μη χαθεί ούτε στιγμή από τη νέα κυβέρνηση, ούτε ένα ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, 26 δισ. ευρώ για την επόμενη προγραμματική περίοδο είναι έτοιμα να μπούνε στην ελληνική οικονομία» σημειώσε από την πλευρά του ο απερχόμενος Κώστας Σκρέκας.
 
«Έχουμε ήδη απορροφήσεις 150 εκατ. ευρώ ως προκαταβολές για έργα συνεχιζόμενα, άρα πολύ γρήγορα μπορούν τα έργα που είναι σε εξέλιξη να συνεχίσουν και πολύ γρήγορα μπορεί να γίνει η εξειδίκευση των νέων προγραμμάτων. Και αυτά τα χρήματα να μπούνε στην οικονομία και να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βοηθήσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και άρα την ανάπτυξη» σημείωσε.
 
Απολογισμό του έργου τους έκαναν και οι πρώην υφυπουργοί Νότης Μηταράκης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος αποκάλεσε τον Γιώργο Σταθάκη σύντροφο και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε για τη μείωσε των τιμών. Σημείωσε πάντως ότι το πρόβλημα παρέμεινε και ήταν η χαμηλή αγοραστική δύναμη των πολιτών. «Η εγχείρηση πέτυχε ο ασθενής απέθανε» είπε χαρακτηριστικά. 

Ads

Τέλος στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων
 
Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του παλιού υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο Γιώργος Σταθάκης, ανακοίνωσε ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων θα διακοπεί.
 
Ανέφερε πάντως ότι αναγνωρίζει πως παρά τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τα έργα παραχώρησης και τα έργα ΣΔΙΤ ο κύκλος των μεγάλων έργων πρέπει να κλείσει.
 
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπρίντζης συνέδεσε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με ένα ιεραρχημένο σχέδιο δημόσιων υποδομών.