«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ είναι σαφέστατη και είναι η προγραμματική θέση του κόμματος περί παραμονής της χώρας στο ευρώ» δηλώνει ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην «Ημερησία» του Σαββάτου. Παράλληλα, θεωρεί εξαιρετικά απίθανό να γίνουν πρόωρες εκλογές στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (α’ εξάμηνο του 2014).

Ads

Πάντως εκτιμά πως οι προσεχείς ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές θα έχουν έντονη πολιτική χροιά.

Ο κ. Σταθάκης υπογραμμίζει ότι «θεωρούμε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές μας». Προσθέτει πως «η ακύρωση των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να βγει η ελληνική οικονομία από το σημερινό αδιέξοδο».

Ο υπεύθυνος τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει ότι βασική προσέγγιση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς είναι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός:

Ads

«Ο τρόπος όμως με τον οποίο κάτι τέτοιο θα γίνει εφικτός είναι η ανακατανομή των φορολογικών βαρών προς τις ευπορότερες κατηγορίες του πληθυσμού και η ελάφρυνση των φτωχότερων, προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση στην οικονομία, και η αναδιάταξη των δημοσίων δαπανών με μέριμνα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη διεύρυνση των δημοσίων επενδύσεων».

Ερωτηθείς για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη, σημειώνει ότι το σχέδιο έχει τρία σκέλη: μια ευνοϊκότερη ρύθμιση των όρων αποπληρωμής του χρέους, ένας συνδυασμός δημοσίων επενδύσεων και άντλησης ευρωπαϊκών πόρων και, τέλος, ένα τραπεζικό σύστημα με δημόσια παρουσία.