Αδιανόητη χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης τη στάση της Eldorado Gold που ανακοίνωσε αναστολή των επενδύσεων της στην Ελλάδα στις 22 Σεπτέμβρη αν δεν λάβει αδειοδότηση. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ έκανε λόγο για πρωτοφανείς κινήσεις. Καταλογίζοντας στην εταιρία «ευχέρεια στο να πολιτικολογεί» σημείωσε ότι δεν έχει ισχυρό άλλοθι για να αποκλιμακώσει τις επενδύσεις της στη χώρα.

Ads

Υπάρχει το στοιχείο του πυροτεχνήματος, σημείωσε ο υπουργός λέγοντας πως στην τελευταία συνάντηση με την εταιρεία πριν από ένα μήνα από πλευράς της κυβέρνησης είχε γίνει γνωστό ότι θα ολοκληρωθεί η προσφυγή στη διαιτησία μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ότι η αδειοδότηση της «Ολυμπιάδας» θα είναι πλήρης  μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη που σημαίνει δεν υπάρχει άλλοθι αναστολής της εν λόγω επένδυσης που είναι και η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας και ότι οι Σκουριές που είναι πιο περίπλοκο ζήτημα θα ενταχθούν στη συζήτηση εντός της διαιτησίας το περιεχόμενο της οποίας το ανακοινώνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μόλις ξεκινήσει η διαδικασία.

«Η εταιρία ζήτησε τεχνικό διάλογο εμείς είπαμε να λύσουμε το θέμα με διαιτησία. Τη θεωρούμε επιβεβλημένη. Υπάρχουν μεγάλες τεχνικές διαφορές στο επίπεδο ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου, διότι πέρα από τους περιβαλλοντικούς όρους που είναι δύσκολοι και αυστηροί, η εταιρεία οφείλει φτιάξει ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρχει όφελος και για την ελληνική οικονομία», είπε ο υπουργός και διευκρίνισε πως «οι άδειες δεν καθυστερούν για περιβαλλοντικούς λόγους». «Υπάρχουν θέματα ουσίας που αφορούν στο σύνολο της επένδυσης», σημείωσε.