Επιλογή της κυβέρνησης ήταν η μη αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC σημείωσε ότι η Ελλάδα είχε τα χρήματα της δόσης. 

Ads

«Υπήρχε ήδη στο τραπέζι μια πρόταση από το ΔΝΤ, επομένως νομίζω ότι η κυβέρνηση επέλεξε να την αποδεχτεί και να πληρώσει στο τέλος του μήνα» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός. Κατόπιν στην ερώτηση του δημοσιογράφου «Επομένως έχετε τα χρήματα, αλλά επιλέξατε να μην τα δώσετε;», ο υπουργός απάντησε: «Σωστά». 

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ εμφανιζόταν αιφνιδιασμένο από την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύμπτυξη των τεσσάρων δόσεων σε μία ύψους συνολικά 1,6 δισ. ευρώ και την αποπληρωμή της στο τέλος Ιουνίου. Η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να είδε ως «άδειασμα» την κίνηση της Αθήνας. 

Σχολιάζοντας τις νέες απαιτήσεις των δανειστών ο υπουργός δήλωσε: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί τις προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι» προσθέτοντας πως «έχουμε μια εντολή από τον ελληνικό λαό να συνεχίσουμε, να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τους όρους της συμφωνίας».

Ads

«Προσβλέπουμε στην επίτευξη μίας συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό» πρόσθεσε ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί τα προτεινόμενα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2015 και το 2016.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να φύγει από την Ευρωζώνη, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε πως το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό να κάνει κάτι τέτοιο. «Η κυβέρνησή μας έχει την εντολή να παραμείνει στο ευρώ και να εξασφαλίσει μία καλύτερη συμφωνία. Να προσπαθήσει να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας που έχουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους» σημείωσε. 

«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ» σημείωσε. «Αλλιώς δεν έχουμε άλλη εντολή να λάβουμε δράση» τόνισε κατόπιν, αφήνοντας έτσι ακόμη μια φορά ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.