Υπάρχουν σαφή όρια ανάμεσα στη ριζοσπαστική αριστερά και τον αναρχισμό, είναι το μήνυμα διπλής κατεύθυνσης που στέλνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, εν μέσω της πολιτικής αντιπαράθεσης την οποία προκάλεσαν οι δηλώσεις Διαμαντόπουλου. Συγχρόνως, δηλώνει ότι χρειάζεται μία νομοθετική λύση για τις καταλήψεις η οποία θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους. Του Βασίλη Κωστούλα
 

Ads

«Ο αναρχικός χώρος είναι υπαρκτός εδώ και 30 χρόνια στην Ελλάδα. Είναι γνωστή η πρακτική μετατροπής κτιρίων σε καταλήψεις, κατά κανόνα, πολιτικής δραστηριότητας», επισημαίνει κατ’ αρχάς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάνει λόγο για δύο ακραίες πρακτικές αντιμετώπισης αυτής της ιδιότυπης κατάστασης:
 
«Από τη μία πλευρά υπάρχει η άποψη -εν προκειμένω της κυβέρνησης- σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένοι χώροι πρέπει να διαλυθούν. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η άποψη σύμφωνα με την οποία εκείνοι οι οποίοι έχουν καταλάβει αυτά τα κτίρια μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν».
 

Η λύση, σύμφωνα με το Γ.Σταθάκη, είναι μία ενδιάμεση νομοθετική παρέμβαση στα πρότυπα περιπτώσεων σε χώρες όπως η Δανία.
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή όρια στην πολιτική του φυσιογνωμία. Το ίδιος και ο αναρχισμός. Οι δύο χώροι δεν τέμνονται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», τονίζει, αναφερόμενος στον απόηχο των δηλώσεων του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλου υπέρ της κατάληψης της βίλας Αμαλίας, οι οποίες προκάλεσαν τη μετέπειτα πολιτική κόντρα της ΝΔ με την Κουμουνδούρου.