Την διαβεβαίωση ότι «δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στο ρεύμα» έδωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης.

Ads

Σε συνέντευξή του στον Σκάι πρόσθεσε, ότι αυτό που συζητείται είναι η ρύθμιση των παλιών ΥΚΩ που χρωστάμε στη ΔΕΗ στα έτη πριν το 2015. Είναι 385 εκ. που θα αποπληρωθούν ως το 2023 και γίνεται προσπάθεια να απορροφηθεί και δεν θα επηρεάσουν τα τιμολόγια.

«Καθώς άλλαζε η κατανάλωση είχαμε απότομη αύξηση των λογαριασμών, καθώς άλλαζε η κλίμακα ανέβαιναν και οι ΥΚΩ. Από φέτος προσπαθούμε σε συνεργασία με τη ΡΑΕ να αλλάξουμε τον τρόπο τιμολόγησης ώστε να υπάρχει πιο γραμμική αύξηση», είπε ο υπουργός.

Σημείωσε ότι το ρεύμα στην Ελλάδα δεν είναι πιο ακριβό απ’ ότι στην Ευρώπη καθώς είναι στο μέσο όρο και μιλώντας για τα μεγάλα έργα διασύνδεσης των νησιών ανέφερε ότι το πρώτο έργο που ολοκληρώνεται για τη διασύνδεση των νησιών είναι οι Κυκλάδες Α και μετά οι Β. Προχωράει η διασύνδεση Κρήτης και Πελοποννήσου ως το 2020 και 2023, είπε επίσης. Γίνεται προσπάθεια επιτάχυνσης της διασύνδεσης της Κρήτης, πρόσθεσε.

Ads

Ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στα λιγνιτωρυχεία. Στόχος επίσης είναι να διατηρήσει η ΔΕΗ ένα ισχυρό πλεονέκτημα όπως τα υδροηλεκτρικά σημείωσε.

Κατά τα άλλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα, και το επενδυτικό σχέδιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2018.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του ΚΑΣ που σήμερα Τρλιτη θα γνωμοδοτήσει επί του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπλασης του χώρου, που έχει υποβάλει ο επενδυτής, αλλά και επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, ο υπουργός επιχείρησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα, λέγοντας ότι «νομίζω ότι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια, υπάρχει πλαίσιο συμφωνίας δημοσίου – επενδυτών, ο χαρακτηρισμός ενός κομματιού ως αρχαιολογικός χώρος είναι συνήθης πρακτική». «Εγώ μένω Χανιά, είναι όλη η περιοχή αρχαιολογική» πρόσθεσε.

Ο Γ. Σταθάκης χαρακτήρισε την επένδυση ως «σύνθετη», λέγοντας πάντως ότι «όλα μπαίνουν σε ένα δρόμο, είμαστε κοντά στο να κλείσει ο φάκελος αδειοδότησης».

Από την πλευρά μας, συνέχισε, έχουμε εκπληρώσει όλα τα χρονικά προαπαιτούμενα, γι’ αυτό έχουμε και το επενδυτικό σχέδιο. «Το 2018 είναι εφικτό να μιλήσει κανείς για αρχή εφαρμογής του επενδυτικού σχεδίου» σημείωσε ο Γιώργος Σταθάκης.

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει νέα ρύθμιση με βάση τις συζητήσεις που θα γίνουν. «Με τον ισχύοντα νόμο υπάρχει ισχυρή προστασία για την πρώτη κατοικία με τα 2/3 των περιστατικών να προστατεύονται πλήρως» σχολίασε για το νόμο Κατσέλη.

Όπως ανέφερε, κατά το υπουργείο Δικαιοσύνης, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες τους πρώτους πλειστηριασμούς, θα ξεκινήσουμε από άλλες κατηγορίες όπως επαγγελματικά ακίνητα.

«Το ΔΝΤ δεν κατάφερε να κάνει πάντα ό,τι ήθελε, και στην πρώτη κατοικία καλείται να ξεκαθαρίσει τη θέση του» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Αξιολόγηση

Όσον αφορά την επικείμενη έναρξη της τρίτης αξιολόγησης,  ο Γ. Σταθάκης εκτίμησε το 2018 θα έχει τελειώσει το μνημόνιο, καθώς η οικονομία ανακάμπτει.

«Οι επόμενες οι αξιολογήσεις είναι πιο διαδικαστικές σε σχέση με τη δεύτερη που ήταν πιο ουσιαστική. Ελπίζουμε να κλείσουμε την αξιολόγηση στην ώρα της, ώστε τον Ιούλιο να έχει κλείσει και το πρόγραμμα… Πρόθεση μας είναι να πάμε γρήγορα» επισήμανε.

Όσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζει βραχυχρόνια προβλήματα άμεσης βιωσιμότητας, έχει τρία στρατηγικά προβλήματα όπως το ιδιοκτησιακό της, την εκκρεμότητα που έχει με την Ευρώπη για το πρόστιμο που έχει επιβληθεί, και το πώς θα επιβιώσει η εταιρεία. «Βούληση της κυβέρνησης είναι η ΛΑΡΚΟ να μείνει ζωντανή, βιώσιμη. Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα» είπε. Έχουμε δεσμευτεί, πρόσθεσε ο υπουργός, μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε λύσει και τα τρία στρατηγικά προβλήματα.

Πηγή: left.gr, skai.gr