Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης σε συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού.

Ads

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων.

Νωρίτερα ο υπουργός ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ και τους τεχνικούς της επιχείρησης για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η μεγάλο κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου.

Βίντεο: Ο Γιώργος Σταθάκης ανακοινώνει την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού 

Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η κατολίσθηση περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου. Το φαινόμενο βρισκόταν υπό παρακολούθηση και η λειτουργία του ορυχείου είχε διακοπεί από τις 3 Ιουνίου, ωστόσο οι μάζες που μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερες από το αναμενόμενο, της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς.

Ads

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει σε ισχύ στο δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων, που εκκενώθηκε, καθώς προκλήθηκαν ρωγμές σε 10 σπίτια και δρόμους του χωριού, και βλάβες στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης.

Για λόγους ασφαλείας οι κάτοικοι του χωριού Ανάργυροι, σε απόσταση ως και 3 χιλιομέτρων από το ορυχείο, διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία.

Διαβάστε επίσης: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Αμύνταιο – Τι λέει η ΔΕΗ