Στις 3 ενεργές πτέρυγες της Αμυγδαλέζας εξαντλείται προς το παρόν ο κρατικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των μεταναστών χωρίς έγγραφα, λόγω της απουσίας μόνιμης κυβέρνησης αλλά και των κοινωνικών αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο αναφορικά με τη δημιουργία 30 κέντρων κράτησης ανά την επικράτεια. Ικανοποιητικές χαρακτηρίζει τις συνθήκες στην Αμυγδαλέζα η επιφυλακτική παρ’ όλα αυτά Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ανακινείται το θέμα για την Πάτρα, εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων οι οποίες έχουν αναστατώσει την πόλη. Tvxs Ρεπορτάζ

Ads

«Πάγος» στο σχέδιο
 
Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων της Αμυγδαλέζας έχουν σταματήσει έξω από το κέντρο κράτησης μεταναστών της περιοχής, το οποίο έχει θέσει σε λειτουργία τις 3 πρώτες πτέρυγες (συνολικά 13) οι οποίες στεγάζουν περίπου 220 παράτυπους μετανάστες. Οι περαιτέρω διαδικασίες έχουν «παγώσει» εξαιτίας των εκλογών που προηγήθηκαν και των εκλογών που θα ακολουθήσουν. Η σημερινή υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι αναρμόδια να υλοποιήσει το σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο οποίος ειδικότερα προβλέπει:
 
-την επέκταση της δυνατότητας κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα με στόχο τη διαμονή 1000 κάθε φορά.
 
-τη δημιουργία και δεύτερου κέντρου κράτησης στην Αττική (όπως έχουν άλλωστε ανακοινώσει από κοινού ο τέως υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός) με στόχο να απαντηθούν συμβολικά οι ενστάσεις σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα «φορτώνει» το δικό της πρόβλημα στην περιφέρεια.
 
-την άμεση ίδρυση νέου κέντρου κράτησης παράτυπων μεταναστών στη Δεσκάτη Γρεβενών, ύστερα από σχετικό αίτημα των τοπικών αρχών.
 
-την άμβλυνση των κοινωνικών αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο ώστε να υλοποιηθεί στο σύνολο ο προγραμματισμός για τη δημιουργία 30 κέντρων κράτησης ανά την επικράτεια.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν ήδη εξασφαλιστεί από την ΕΕ τα κονδύλια για την ίδρυση και λειτουργία των 30 μονάδων με στόχο να κρατούν παράτυπους μετανάστες έως ότου να επιλύονται οι υποθέσεις τους, με κατάληξη είτε τη χορήγηση ασύλου είτε την απέλαση. Εκτιμάται ότι η εφαρμογή του σχεδίου είναι δυνατή μέσα στο χρονικό διάστημα του ενός έτους, ώστε να κρατούνται κάθε φορά 30.000 μετανάστες σε όλη τη χώρα.
 
Το βάπτισμα του πυρός
 
Οι 3 πτέρυγες στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα περιλαμβάνουν 52 κοντέινερ των 4 ατόμων. Ο εκάστοτε οικίσκος αποτελείται από δύο χώρους: στον έναν βρίσκονται 4 κρεβάτια – κουκέτες και στον άλλον μία τραπεζαρία. Παρέχεται μπάνιο με 2 ντουσιέρες και 2 τουαλέτες, όπως και κλιματιστικό και θερμοσίφωνα. Επιπλέον, έχει προβλεφθεί χώρος άσκησης θρησκευτικής λειτουργίας των μεταναστών.
 
Σε κάθε πτέρυγα αντιστοιχεί προαύλιος χώρος 500 τ.μ. με ψύκτη νερού και πάγκους. Τις πτέρυγες διαχωρίζει συρματόπλεγμα και τη φύλαξη έχει αναλάβει η αστυνομία –πρόβλεψη για άοπλους ιδιώτες φρουρούς εσωτερικά και αστυνομικούς εξωτερικά. Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ διενεργεί υγειονομικές εξετάσεις στους κρατούμενους μετανάστες.
 
Αναφερόμενη στις συνθήκες κράτησης των πρώτων μεταναστών στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα τις χαρακτηρίζει ικανοποιητικές. Ωστόσο, συνεχίζει να τηρεί σοβαρές επιφυλάξεις αφενός με τις συνθήκες σύλληψης και μεταφοράς των μεταναστών, αφετέρου με τη γενικότερη στρατηγική η οποία δίνει έμφαση στον εγκλεισμό και την κράτηση αυτών των ανθρώπων.
 
«Παρότι διαπιστώθηκε ότι οι υλικές συνθήκες κράτησης είναι καλύτερες σε σχέση με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί σε άλλους χώρους διοικητικής κράτησης αλλοδαπών ανά την επικράτεια, εκφράζουμε γενικότερα επιφυλάξεις σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των νέων κέντρων κράτησης που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα», αναφέρεται χαρακτηριστικά και τονίζεται ότι «παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη η δυνατότητα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου στη Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής (Πέτρου Ράλλη), καθώς και σε άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της επικράτειας».
 
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, υπάρχει κίνδυνος, ανάμεσα στους συλληφθέντες, να συμπεριλαμβάνονται άτομα τα οποία χρήζουν ανάγκης διεθνούς προστασίας, αλλά δεν κατάφεραν να υποβάλουν αίτημα χορήγησης ασύλου. Σημειώνεται πως η διοικητική κράτηση αλλοδαπών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα είναι νομικά επιτρεπτή για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μόνο ενόψει της απομάκρυνσης στη χώρα καταγωγής ή προέλευσης. «Σε περίπτωση που η απομάκρυνσή τους είναι ανέφικτη (για λόγους νομικούς ή πρακτικούς), η αποτελεσματικότητα του μέτρου της κράτησης εγείρει σοβαρά ερωτηματικά», διαπιστώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα.
 
Στο «κόκκινο» η Πάτρα
 
Τα τελευταία επεισόδια στην Πάτρα ανακίνησαν το θέμα δημιουργίας κέντρου κράτησης στην περιοχή, απέναντι στο οποίο αντιδρούν σφόδρα οι τοπικές αρχές. Με δηλώσεις του, ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εμπνευστής του εγχειρήματος, μίλησε για ανακολουθία του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, τον οποίο αποδοκίμασε για το γεγονός ότι αντιδρά στην ίδρυση αντίστοιχης μονάδας.
 
«Φωνές» στην Πάτρα, οι οποίες τάσσονται υπέρ της κράτησης στα πρότυπα της Αμυγδαλέζας, υποδεικνύουν ως κατάλληλη τοποθεσία τις εγκαταστάσεις της Πειραϊκής – Πατραϊκής στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο έως σήμερα παράτυποι μετανάστες.
 
Οι κοινωνικές αντιδράσεις οι οποίες εκδηλώνονται έως τώρα κατά της δημιουργίας κέντρων κράτησης παράτυπων μεταναστών ανά τη χώρα βασίζονται σε επιχειρήματα που κάνουν λόγο σε πρώτο επίπεδο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε δεύτερο επίπεδο για «περαιτέρω υποβάθμιση» της εκάστοτε περιοχής, νομικά κωλύματα και «ζητήματα ασφάλειας» για τις τοπικές κοινωνίες.