Δεν μπήκε με το καλό ο νέος χρόνος για τους 250 εργαζόμενους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), καθώς όπως καταγγέλλουν δεν πληρώθηκαν λόγω του γεγονότος ότι η εταιρεία κήρυξε στάση πληρωμών, κατόπιν εντολής του εκκαθαριστή.

Ads

Σύμφωνα με τον πρόεδρο  της Ομοσπονδίας τους, Χριστόδουλο Βαρκάκη- «πήγαμε να πληρωθούμε τον μισθό μας στην τράπεζα και δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ. Ψάχνοντας το τι συμβαίνει, πληροφορήθηκα ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών μας, κατόπιν εντολής του εκκαθαριστή».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Βαρκάκης ανέφερε: «Μού είπανε ότι αυτό έγινε προκειμένου να κατευνάσουν τα πνεύματα αναφορικά με τις οφειλές της εταιρείας στους τευτλοπαραγωγούς που ανέρχονται στα 18 εκατ. ευρώ. Επί σειρά πέντε χρόνων να μην πληρώνουν τους 250 εργαζομένους της ΕΒΖ, δεν πρόκειται και πάλι να ισοφαρίσουν τις οφειλές τους στους καλλιεργητές».

Την επόμενη εβδομάδα το σωματείο των εργαζομένων θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση, προκειμένου να ενημερωθεί.

Ads

Την ίδια στιγμή,  ο πρόεδρος του Σωματείου Τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας Παύλος Μπογιαννίδης, δήλωσε ότι στο πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου πρόκειται να ξεκινήσει η πληρωμή των 18 εκατ. ευρώ στους 4.000 τευτλοπαραγωγούς της χώρας, που παρέδωσαν φέτος συνολικά ποσότητα 532.000 τόνων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), όπως προέκυψε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη διοίκηση της ΕΒΖ. Η αποπληρωμή θα γίνει με δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς.

Στο μεταξύ, τη στιγμή που εργαζόμενοι και τευτλοπαραγωγοί περιμένουν να πληρωθούν, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης χρειάζεται τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τα οφειλόμενα της φετινής «καμπάνιας», αλλά και τις υποχρεώσεις της απέναντι στη ΔΕΠΑ.