Σε στάσεις εργασίας προχωράει η ΟΛΜΕ μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μειώσει κατά τρεις ημέρες τις διακοπές του Πάσχα σε ορισμένα σχολεία της χώρας, ώστε να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες διδασκαλίας λόγω των μαθητικών καταλήψεων του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου απειλεί με πειθαρχικό έλεγχο όσους καθηγητές δεν κάνουν τα πασχαλινά μαθήματα. 

Ads

 
Οι τρίωρες στάσεις εργασίας (08:00-11:00) της ΟΛΜΕ θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή.  Συνολικά, τα σχολεία που θα ανοίξουν τις ημέρες αυτές είναι περίπου 500, εκ των οποίων τα 84 είναι στην Αττική, τα 30 στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα στην περιφέρεια. Το κάθε σχολείο θα λειτουργήσει διαφορετικό αριθμό ημερών, ανάλογα με τη διάρκεια των καταλήψεων.

Η απόφαση του υπουργού Παιδείας βασίζεται στην εφαρμογή του νέου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο ισχύει από το σχολικό έτος 2013- 2014 και στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται πως οι απώλειες διδακτικών ωρών, που προκύπτουν από τη διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων λόγω κατάληψης για χρονικό διάστημα έως και τρεις εργάσιμες ημέρες, αναπληρώνονται κατά το χρονικό διάστημα των διακοπών του Πάσχα.
 
Σε περίπτωση που η λειτουργία σχολικής μονάδας διακόπτεται λόγω κατάληψης για περισσότερες από τρεις εργάσιμες ημέρες, το διδακτικό έτος στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα παρατείνεται για όσες ημέρες διήρκησε η κατάληψη πέραν των τριών εργάσιμων ημερών.

Με πειθαρχικό έλεγχο απειλεί ο Κεδίκογλου
 
Με πειθαρχικό έλεγχο απειλεί ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, όσους καθηγητές επιλέξουν να απουσιάσουν από τα πασχαλινά μαθήματα αναπλήρωσης των χαμένων –λόγω μαθητικών καταλήψεων- ωρών διδασκαλίας.
 
Ο Συμεών Κεδίκογλου χαρακτήρισε «βαθιά αντιδημοκρατικές» τις καταλήψεις. «Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Σε κανένα δεν κάνουν καλό οι καταλήψεις. Ο κακός μαθητής νομίζει ότι γλιτώνει μάθημα, ο καθηγητής κάθεται σπίτι του και πληρώνεται, ενώ ο μαθητής που θέλει να μάθει αναγκάζεται να καταφεύγει στα φροντιστήρια. Στο τέλος όμως χαμένη είναι η μάθηση».
 
Σχολιάζοντας τις στάσεις εργασίας που έχει εξαγγείλει η ΟΛΜΕ ο Συμεών Κεδίκογλου εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της ομοσπονδίας Θέμη Κοτσιφάκη, ενώ χαρακτήρισε την ΟΛΜΕ «αναξιόπιστη». «Ποια η αξιοπιστία της ΟΛΜΕ; Ο κ. Κοτσιφάκης με δικαιώνει ουσιαστικά, όταν την επαναστατική γυμναστική στην αρχή της χρονιάς με τις καταλήψεις, την εξαργυρώνει και είναι αυτή τη στιγμή υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε.

ΚΚΕ: Προκλητικές οι δηλώσεις της κυβέρνησης

Ads

«Με τις προκλητικές του δηλώσεις, ότι όσοι εκπαιδευτικοί δεν προσέλθουν στα σχολεία, που ξεκινάνε μαθήματα την Τετάρτη του Πάσχα, θα υποστούν πειθαρχικό έλεγχο, ο υφυπουργός είτε δεν γνωρίζει ότι υπάρχει απόφαση για στάση εργασίας, ή καταφεύγει σε επιχείρηση εκβιασμού και τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών και μαθητών, που δεν αποδέχονται τις “τιμωρητικές” λογικές του υπουργείου», αναφέρει το ΚΚΕ με σχόλιό του για τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας και προσθέτει ότι «για τις χαμένες ώρες στα σχολεία δεν ευθύνονται οι αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και στο χώρο της παιδείας, αλλά τα κενά και οι ελλείψεις με ευθύνη της κυβέρνησης».