Οι καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις που τελευταία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και ξεφυτρώνουν και στην Ελλάδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια μόδα. Ο όρος μπορεί να παραμένει μοδάτος αλλά οι Start ups επιχειρήσεις έχουν φέρει μια πραγματική επανάσταση τόσο στην εταιρική κουλτούρα όσο και στην επιχειρηματική αγορά.

Ads

Στην Ευρώπη η πρωτοπόρος Ολλανδία – η χώρα που πλέον εξάγει το know how στα start ups – έχει ήδη δείξει το δρόμο. Στην όγδοη πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο και την έκτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης το 11% του εργαζόμενου πληθυσμού είναι επιχειρηματίας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεσμός που να μην υποστηρίζει τα startups όχι μόνο στο εσωτερικό της Ολλανδίας αλλά και ως επενδύσεις στο εξωτερικό. Κράτος, δήμοι, πανεπιστήμια, πολυεθνικές, ακόμη και τα μουσεία καλωσορίζουν την νεανική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα με κεντρική φιλοδοξία τη δημιουργία των εταιρειών που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον.

«Έχω μια ιδέα»

Ένα Start up ξεκινά με μια καινοτόμα ιδέα. Στόχος είναι η γρήγορη ανάπτυξη της νεοφυούς επιχείρησης και η προσέλκυση συνεργατών και επενδυτών. Πολύ βασικό ρόλο παίζει η διασφάλιση της πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς πολύ συχνά το 100% της επιχείρησης στηρίζεται στην καινοτόμα ιδέα που αποτελεί το προϊόν της. Η χρηματοδότηση της γίνεται από τους ιδρυτές, τους επενδυτές, μεγάλες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capitals), ειδικά προγράμματα στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας ή ακόμη και μέσω factoring ή crowdfunding.

Ads

Στα Start ups η εταιρική κουλτούρα είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με τις «παραδοσιακές επιχειρήσεις». Λένε όχι στη στεγνή ιεραρχία του παρελθόντος. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο άνθρωπος και η ιδέα που μπορεί να εξελίξει την επιχείρηση. Οι συνεργασίες ενθαρρύνονται. Και το ίδιο το προϊόν έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα με την ποιότητα να θεωρείται αυτοσκοπός.

Στην επικοινωνία του προϊόντος η αμεσότητα θεωρείται must, γι’ αυτό το διαδίκτυο και τα social media παίζουν σημαντικό ρόλο. Ένα Start up σταματάει να είναι Start up σε περίπου 3-5 χρόνια ανάλογα με τη δυναμική του. Αυτό συμβαίνει όταν η εταιρεία τοποθετείται στην αγορά, έχει έναν καλό κύκλο εργασιών και μια καλή κερδοφορία.

Και η κρίση;

Κι όμως η κρίση μπορεί από εχθρός να γίνει όπλο για μια καινοτόμα νεοφυή επιχείρηση. Σύμφωνα με τον Νικήτα Δεσποτίδη (egg mentor) η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες για καινοτόμες ιδέες που αντιμετωπίζουν τα ζητήματα με έξυπνο κι ελκυστικό τρόπο (out of the box thinking), εξαιρετικό πνευματικό κεφάλαιο (intellectual capital) και τεχνικές ή επιχειρηματικές δεξιότητες στις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή οικονομία. Μάλιστα υπάρχουν αναδυόμενοι κλάδοι της διεθνούς οικονομίας που θα αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο και οι οποίοι προσφέρονται για να κάνει κάποιος το δικό του Start up.

Τέτοιος τομέας είναι το Internet of Things (IoT), ο τομέας της τεχνολογίας πληρωμών και άυλου χρήματος (Fin Tech) και ο τομέας των νέων υλικών και των έξυπνων συστημάτων πληροφόρησης.

Έχεις μια έξυπνη ιδέα και δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις;

Το πρόγραμμα egg της Eurobank μπορεί να βοηθήσει την ιδέα σου να γίνει πράξη, να εκκολαφθεί, να μεγαλώσει, να πετάξει. Ο νέος κύκλος του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurobank σε συνεργασία με το Corallia τρέχει το παρόν διάστημα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν το επιχειρηματικό τους πλάνο έως τις 4 Απρίλη στις 16:00 το απόγευμα.

Γεννήθηκαν από το egg…

Κανένα άδειο container δεν πηγαίνει χαμένο! Η Cocoon Modules μπορεί να το μετατρέψει στο σπίτι των ονείρων σου. Η ναύλωση των πλοίων μπορεί να γίνει πιο γρήγορη και πιο οικονομική, τοVesselboat έχει τη λύση.

Έχεις ένα ποδήλατο, ένα βανάκι ή ένα μηχανάκι; Μπορείς να γίνεις μέλος του δικτύου της Cityfast και να παραδίδεις αντικείμενα και εμπορεύματα εύκολα και γρήγορα!

Η εκπαίδευση στην εποχή της πληροφορίας αλλάζει. Γίνεται παιχνίδι. Η Learning Out Of The Box έχει τον τρόπο.

H ARDUS.tech δίνει στερεή μορφή στο ελαιόλαδο, οι τεχνολογίες ρομποτικής της Grapes βελτιώνουν την ποιότητα του κρασιού, ενώ η CityCrop φέρνει τον κήπο σου στο κινητό σου με την πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη συσκευή καλλιέργειας εσωτερικού χώρου.

Η Sensoraide προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις απομακρυσμένης παρακολούθησης της παραγωγής στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της ιχθυοκαλλιέργειας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, τη βελτιστοποίηση των παραγόμενων προϊόντων με παράλληλη εξοικονόμηση πόρων, παράγοντας και διαθέτοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και τη διαδικτυακή πλατφόρμα λήψης αποφάσεων.

Οι βασικοί στόχοι του egg δεν είναι άλλοι από την τόνωση της καινοτόμας επιχειρηματικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ελλάδα.

Στους τρεις προηγούμενους κύκλους του προγράμματος: 63 ιδέες έγιναν επιχειρήσεις, 7 πατέντες/ευρεσιτεχνίες κατοχυρώθηκαν, 128 νέες προσλήψεις ή προσελκύσεις συνεργατών πραγματοποιήθηκαν, 800.000 ευρώ ήταν τα έσοδα των πωλήσεων μόνο το 2014, 45 συνεργίες επιχειρηματικών ομάδων επιτεύχθηκαν, 5 εταιρείες έχουν ήδη βρει επενδυτές, 10 εταιρείες έχουν χρηματοδοτηθεί από τη Eurobank.

Δείτε αναλυτικά τι προσφέρει το πρόγραμμα egg

Υπέβαλε το επιχειρηματικό σου πλάνο στο theegg.gr έως τις 4 Απριλίου στις 16:00 το απόγευμα.