Την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον «Επενδυτή» το Σάββατο. Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει πως στην υποθετική περιπτωση που τελικά χρειαστούν και άλλα μέτρα, αναγνωρίζει το «δύσκολο έργο των συναδέλφων» του και τη «δυνατότητα να ασκούν πλήρως τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους».

Ads

Επιπλέον, θεωρεί ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους είναι εφικτός.

Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους σημειώνει ότι είναι «η ώρα των εταίρων».

«Εμείς εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα. Προσδοκούμε βάσιμα ότι στο τέλος του 2013 θα καταγράψουμε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ προωθούμε διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, πλησιάζει η “ώρα” των εταίρων μας. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την ελάφρυση του δημόσιου χρέους. Ο τρόπος μπορεί να βρεθεί. Θα τον συζητήσουμε», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ads

Στην ερώτηση αν βλέπει νέο δάνειο για την κάλυψη τυχόν δημοσιονομικού κενού ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει ότι, αν αυτό προκύψει μελλοντικά, τότε θα μπορούσε να καλυφθεί με διαφορετικούς τρόπους. «Η χώρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα και βεβαίως να εντάξει στο χρηματοδοτικό της προσανατολισμό την “επιστροφή στις αγορές”. Πιστεύω ότι πέραν των διαχειριστικών προσπαθειών, δεν πρέπει να διαφεύγει από το οπτικό πεδίο η συνεχής αύξηση του κεφαλαίου της αξιοπιστίας της», προσθέτει.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά τα stress tests, o κ. Σταϊκούρας εκφράζει την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα «μαξιλάρι».

«Από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ θα μείνει στην άκρη ένα ποσό σαν “μαξιλάρι ασφαλείας”. Αυτό είναι ένα “μαξιλάρι” το οποίο, εάν και εφόσον χρειαστεί, σε περίπτωση που χειροτερέψουν τα πράγματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Επιπρόσθετα, εκτός από αυτό το “μαξιλάρι”, ωφέλειες μπορεί να υπάρξουν τόσο από τις συνέργειες των συστημικών τραπεζών απο τη διαδικασία των συγχωνεύσεων, όσο και μέσω των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης των τραπεζών, λόγω της “απαγκίστρωσης” από περιουσιακά τους στοιχεία που δεν είναι τραπεζικού χαρακτήρα», καταλήγει.