Το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης κατά τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτος ανήλθε σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που ο στόχος προέβλεπε έλλειμμα 3,1 δισ. ευρώ, δήλωσε σε συνέντευξή του  στην Real News ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ads

Για το λόγο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας θεωρεί τα προσωρινά στοιχεία για τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιούλιο επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου ότι οι υστερήσεις του πρώτου εξαμήνου θα ήταν αντιμετωπίσιμες και πως ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 «γίνεται όλο και πιο εφικτός».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σταϊκούρας ανοίγει παράθυρο για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατ’ αντιστοιχία με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, εφόσον συμφωνήσουν οι δανειστές.

«Προχωράμε τη διαπραγμάτευση και σε άλλες περιπτώσεις, όπως ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Θέλουμε να συνεχίσουμε, δηλαδή, μία πολιτική αποκλιμάκωσης της φορολογικής επιβάρυνσης», αναφέρει.

Ads

Αναφέρομενος στα σενάρια περί «πολιτικού ατυχηματος» και πρόωρων εκλογών, ο κ. Σταϊκούρας σημείωνει πως «στη δημοκρατία ατυχήματα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο επιλογές. Δική μας επιλογή να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού κεντρικής κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός κεντρικής κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει τις δαπάνες της αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών Ταμείων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία για τα έσοδα που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη, η Ελλάδα υπερέβη τον στόχο για τα έσοδα Ιουλίου κατά 118 εκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ, το Νοέμβριο τοποθετεί την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Προϋπόθεση αποτελεί να δείξουν τα προσωρινά στοιχεία ότι μπορούμε να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013.