«Όλοι πληρώνετε πολύ λιγότερους φόρους, το προσπερνάμε με ευκολία και κοιτάμε μόνο τις τιμές στα σούπερ μάρκετ», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 σχολιάζοντας τις προτάσεις για περαιτέρω μειώσεις των φόρων.

Ads

«Υπενθυμίζω ότι και φέτος η χώρα θα έχει έλλειμμα. Εάν μεγαλώσει το έλλειμμα, η χώρα θα πρέπει να δανειστεί και οι πολίτες να το πληρώσουν», συμπλήρωσε, ενώ τόνισε ότι «τα χαμηλότερα εισοδήματα έχουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος».

Τον Σεπτέμβριο «θα δούμε τι θα κάνουμε με τα καύσιμα, θα δούμε τι θα γίνει με το ρεύμα, που αν ανέβει και άλλο θα έχουμε κι άλλες παρεμβάσεις, και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης», δήλωσε επίσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος δε ειδικά στα μέτρα στήριξης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, είπε πως, παρά την καλή εικόνα που διαφαίνεται στην οικονομία, η κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται τη μεγάλη εικόνα και έρχεται και παρεμβαίνει με μέτρα».

Ads

Σε ερώτηση για πιθανή μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, απάντησε πως «πηγαίνω και εγώ σούπερ μάρκετ και βλέπω, βλέπω ότι στη βενζίνη υπάρχει μείωση 4- 5%. Έχουμε μία εικόνα όλων των παραμέτρων, όλων των καταθέσεων που αυξήθηκαν την τελευταία διετία. Σήμερα εξαντλήσαμε όλον τον δημοσιονομικό χώρο. Τα 8,5 δισ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στην Ευρώπη».

Για το αν τα μέτρα θα είναι πριν ή μετά τις εκλογές, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «ο σχεδιασμός είναι σχεδιασμός τετραετίας. Στις 20 Αυγούστου η χώρα βγαίνει από το καθεστώς αυξημένης επιτήρησης» για να προσθέσει πως «δεν είμαστε κυβέρνηση των επιδομάτων, αλλά κυβέρνηση της μείωσης των φόρων».

Τέλος, αναφορικά με τα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, ο υπουργός είπε ότι «ακόμα δεν έχουμε υλοποιήσει τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει. Είναι ζητήματα που τα συζητάμε γενικά, όχι όμως μέσα στον επόμενο χρόνο. Ο σχεδιασμός είναι κυβερνητικός τετραετίας. Είχαμε υποσχεθεί να μειώσουμε φόρους και νομίζω ότι τα έχουμε καταφέρει σημαντικά σε αυτό το επίπεδο».