«Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα χρειαστεί διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του», παραδέχεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», εκφράζοντας την ελπίδα πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με τους εταίρους και δανειστές την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Ads

 
Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως το υψηλό χρέος «έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1980», αναφέροντας πως «κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν ο ετήσιος ρυθμός ανόδου μειώθηκε αλλά δεν επετεύχθη ριζική ανακοπή αυτής της δυναμικής»
 
Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αποτελεί το βασικό σημείο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της τρόικας μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου. Το Ταμείο έχει επισημάνει σε εκθέσεις του πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα χρειαστεί «νέο κούρεμα», ενδεχόμενο που απορρίπτει κατηγορηματικά η Γερμανία. 
 
Η δήλωση Σταϊκούρα, που ουσιαστικά αμφισβητεί τη γερμανική θέση, έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει πρόβες πολιτικής αυθάδειας απέναντι στον μέγα δανειστή
 
Παράλληλα ο Χρήστος Σταϊκούρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως «ρέπει προς την απλή καταγραφή των αρνητικών μιας αναμφίβολα κρίσιμης για τη χώρα και δυσάρεστης για τους πολίτες κατάστασης και δεν προβάλλει σχέδιο για τη χώρα».
 
«Δεν προτείνει λύσεις για τα προβλήματα. Θυμίζει παθογένειες της αντιπολίτευσης του παρελθόντος που πληρώνουμε σήμερα. Ελπίζω ότι θα αντιληφθεί την ολισθηρότητα του δρόμου όπου βαδίζει και θα κάνει διορθωτικές κινήσεις», προσθέτει.