Σε 2.260 αποβιώσαντες συνταξιούχους του δημοσίου συνέχιζε να καταβάλλει συντάξεις το κράτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Οι συνταξιούχοι είχαν διαγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες λόγω θανάτου τουλάχιστον έξι μήνες.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσό των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων ανερχόνταν σε 35.811.994 ευρώ και μετά από την αναζήτηση των αρμοδίων υπηρεσιών βρέθηκε το ποσό των 21.489.109 ευρώ. Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία διαγραφής των θανόντων συνταξιούχων ανέρχεται σε 865.888 ευρώ ανά μήνα.

Επίσης, οι μη απογραφέντες συνταξιούχοι του Δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουλίου-στους οποίους διακόπηκε η καταβολή σύνταξης- ανέρχονται σε 1.929.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η προκαταβολή σύνταξης έχει τελικά διαμορφωθεί περίπου στο 65% της οριστικής σύνταξης που θα λαμβάνει ο δικαιούχος υπάλληλος και γίνεται προσπάθεια για την περαιτέρω σύντμηση του χρόνου απονομής σε όσους έχουν καταθέσει αίτηση πριν από τον Μάρτιο του 2013. Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι μεσοσταθμικά, έχει μειωθεί η χρονική διάρκεια για την απονομή της σύνταξης από τους 11- 12 μήνες το καλοκαίρι του 2012 στους 5- 6 μήνες.

Ads

Τέλος, δήλωσε ότι θα εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης “σε ένα ευαίσθητο πεδίο, όπως αυτό των συντάξεων”.

Προκαταβολή σύνταξης σε 4.752 νέους συνταξιούχους

Σε 4.752 υπαλλήλους του δημοσίου, που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους μετά τον Μάρτιο 2013 λόγω συνταξιοδότησης, καταβλήθηκε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών η προκαταβολή σύνταξης για τον μήνα Αύγουστο.

Ο αριθμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους 264 υπαλλήλους τον Ιούνιο και 1.126 υπάλληλους τον Ιούλιο που συνταξιοδοτήθηκαν με βάση τον νέο νόμο σύμφωνα με τον οποίο προκαταβάλλεται μέρος της σύνταξης με την έξοδο από την υπηρεσία έως την οριστικοποίηση του τελικού ποσού.

Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι μετά από τρεις μήνες υλοποίησης του μέτρου, η προκαταβολή σύνταξης, σύμφωνα με τη σύγκριση των απολύτως καθαρών ποσών, έχει τελικά διαμορφωθεί περίπου στο 65% της οριστικής σύνταξης που θα λαμβάνει ο δικαιούχος υπάλληλος (μέση σύνταξη, διευθυντής Υπουργείου με 35 έτη υπηρεσίας).

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Σταϊκούρα, συνεχίζεται η προσπάθεια από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την περαιτέρω σύντμηση του χρόνου απονομής της σύνταξης των δικαιούχων, οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετική αίτηση πριν από τον Μάρτιο του 2013, ώστε να λάβουν το συντομότερο δυνατόν το σύνολο της σύνταξης που δικαιούνται.

Μέχρι τώρα, έχει μειωθεί, μεσοσταθμικά, η χρονική διάρκεια για την απονομή της σύνταξης από τους 11- 12 μήνες το καλοκαίρι του 2012 στους 5- 6 μήνες.