Κορυφώθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή με επίκεντρο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα των ομογενών, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώνεται την Τετάρτη στην Ολομέλεια.

Ads

Ο Μάκης Βορίδης απέρρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ίδρυση τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, ενώ  παράλληλα επέρριψε ευθύνες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αρνείται τη συναίνεση και τη σύγκλιση.

Ο υπουργός Εσωτερικών στην τοποθέτησή του υποστήριξε πως επειδή “δεν έχει το ηθικό ανάστημα να υπερασπιστεί την αληθινή του θέση που είναι να επιβληθούν περιορισμοί στη ψήφο των ομογενών, δημιουργεί πολιτικό ζήτημα κατασκευάζοντας ένα δήθεν τρομακτικό θεσμικό πλαίσιο, που δεν έχει όμως καμία βάση”. 

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση που κατηγόρησε τη κυβέρνηση για “φθηνό κοινοβουλευτικό συνδικαλισμό νομίζοντας ότι έτσι θα ξεφύγει από τις ιστορικές της ευθύνες για την συνταγματική καθιέρωση των εκλογικών περιορισμών των αποδήμων”.

Ads

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την «αιφνιδιαστική πρωτοβουλία» να αλλάξει το νομοσχέδιο χωρίς προηγουμένως να βολιδοσκοπήσει «αν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της ψήφου που είχαν δώσει τα κόμματα τον Δεκέμβριο του 2019».

Οι θέσεις των κομμάτων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Θανάσης Πλεύρης, υποστήριξε ότι «η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν χωρίς εμπόδια οι ομογενείς και τα προσκόμματα που θέτει ως προϋποθέσεις, ξεκινούν από το βαθύ ιδεολογικό πρόβλημα που έχει».

Ακόμα, κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ότι «βάζουν ταξικό πρόσημο» ενώ υποστήριξε ότι «το δικαίωμα του αίματος ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου» και πρόσθεσε ότι «με το επιχείρημα να μην προσμετράται η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα, η αξιωματική αντιπολίτευση αυτό που λέει στην ουσία στους ομογενείς, είναι ότι κακώς είναι Έλληνες».

Τόσο ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και ο τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος, Κώστας Ζαχαριάδης, έκαναν λόγο για «πυροτεχνήματα και υποκρισία της κυβέρνησης» και υποστήριξαν ότι «η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ψήφο και την εκπροσώπηση των αποδήμων, αλλά μόνο για τα στενά κομματικά της συμφέροντα».

«Όσο παραπάνω φωνάζετε τόσο μεγαλύτερο ψέμα λέτε και τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα να τα αλλάξετε σύντομα υπάρχει. Είναι φανερό ότι μετανιώσατε για το νόμο που ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο του 2019 και αντί να δουλέψουμε να εφαρμοστεί, εσείς τον υπονομεύετε, γιατί βλέπετε, μαζί με το ΚΙΝΑΛ, τους απόδημους με όρους ψηφοθηρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάδης.

Ο Γιώργος Καμίνης, ειδικός αγορητής από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., επέμεινε στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, τονίζοντας ότι «στο ζήτημα αυτό το πολιτικό σύστημα αδράνησε».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, έκανε λόγο για «δικολαβικά επιχειρήματα της κυβέρνησης που δεν στέκουν ούτε σε μαθηματικό ακροατήριο» και απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβερνητικής παράταξης ότι «παντού σε όλες τις χώρες ισχύει το δίκαιο του αιτήματος και άρα ψηφίζουν οι πάντες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, έκανε λόγο για μείζον πρόβλημα τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «στην πραγματικότητα τα δύο κόμματα λειτουργούν ψηφοθηρικά και δεν επιθυμούν ούτε θέλουν στην πραγματικότητα να λύσουν τα ζητήματα των ομογενών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, τόνισε την ανάγκη «να επικρατήσει η ωριμότητα και να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος», ενώ κατηγόρησε όσους αντιδρούν στο νομοσχέδιο ότι «δεν θα ψηφίσουν το αυτονόητο επειδή πιστεύουν ότι θα μειωθεί η πολιτική τους ισχύς».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις θέσεις των κομμάτων όπως εκφράστηκαν, υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ενώ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.
Κάτι τέτοιο σημαίνει πως δύσκολα δεν θα φτάσει τον αριθμό των 200 ψήφων στη Βουλή για να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική μάχη.