Κατά την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου αναμένεται να φθάσουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής των θεσμών, για να αρχίσει η πρώτη αξιολόγηση του «τρίτου προγράμματος», όπως αναφέρει το  Reuters.

Ads

Στο σχετικό δημοσίευμα υπενθυμίζεται πως  εάν ολοκληρωθεί ομαλά η αξιολόγηση, η Αθήνα θα λάβει 3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015. Παράλληλα θα προχωρήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Από την Πέμπτη το πρωί τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να πιάσουν δουλειά ώστε να προετοιμάσουν την αξιολόγηση που θα αρχίσει στο τέλος Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το Βήμα  οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στους τομείς του συνταξιοδοτικού συστήματος, της δημόσιας διοίκησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της ενέργειας. Στα μέσα του μήνα θα δώσουν τη σκυτάλη σε νέα κλιμάκια, τα οποία θα ασχοληθούν με τα δημοσιονομικά, τον προϋπολογισμό και το τραπεζικό σύστημα.

Ανάλογα με την πρόοδο που θα καταγραφεί, μέσα στον Οκτώβριο θα βρεθούν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των τριών αποστολών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) για μια σειρά από αναγνωριστικά ραντεβού με την ελληνική κυβέρνηση.

Ads

Σημειώνεται πως για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ο νέος επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Μάρτιν Φερβέι επισκέφθηκε την Ελλάδα. Τη Δευτέρα είχε επαφές με μέλη της κυβέρνησης στην Αθήνα και την Τρίτη ταξίδεψε στη Λέσβο.

Όπως γράφει το Βήμα, η Κομισιόν έχει αναθέσει στον Μάρτιν Φερβέι τον συντονισμό και για το θέμα του Μεταναστευτικού, καθώς αναμένεται να διατεθούν σημαντικά κονδύλια. Παραλλήλως το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τη συνδρομή της ομάδας Φερβέι για την εκπόνηση του σχεδίου της φορολογικής μεταρρύθμισης.