Tο απόγευμα  αναχωρεί για τα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, την αντιπολίτευση και αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Ads

Η επίσκεψη έχει και έντονα συμβολικό χαρακτήρα καθώς για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 12 χρόνια θα πραγματοποιηθεί απευθείας πτήση από Αθήνα στα Σκόπια.

Όπως έχει γίνει γνωστό το ελληνικό προσχέδιο περιλαμβάνει επτά σημεία, εκ των οποίων συμφωνία υπάρχει σε τρία από αυτά και, συγκεκριμένα, στο όνομα -μάλλον «Γκόρνα Μακεντόνια»-, τα ακρωνύμια, καθώς και τις αλυτρωτικές αναφορές.

Όσον αφορά στο ζήτημα των αλυτρωτισμών -στους οποίους η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ περιλαμβάνει και τις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει για τη μετονομασία αεροδρομίου και κεντρικής εθνικής οδού- οι περισσότερες αφορούν δημόσιες αναφορές, κυρίως κτίρια και ονομασίες, που ήταν και μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της γείτονος.

Ads

Όσον αφορά στις εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο σχέδιο που έχει ήδη αποσταλεί στη γείτονα και είπε πως «πλέον αναμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους. Το σχέδιο έχει συνταχθεί με βάση τις πάγιες διαπραγματευτικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ήτοι σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις, πράγμα που συνεπάγεται και την ανάγκη για τροποποίηση του Συντάγματος στη γειτονική χώρα». 

Σημειώνεται ότι, στις 30 Μαρτίου θα υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη Βιέννη με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.