Ασυμφωνία θέσεων και χαρακτήρων κυριαρχεί στη σχέση των συμμάχων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Η Συμφωνία των Πρεσπών και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις επερχόμενες εκλογές αποτελούν τα βασικά επίμαχα σημεία.

Ads

Σε ό,τι αφορά τη στάση των συνεργαζόμενων κομμάτων στο Μακεδονικό, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονη είναι η δυσαρέσκεια στη ΔΗΜΑΡ για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα. Κι αυτό διότι η Φώφη Γεννηματά σχεδιάζει να επιβάλλει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, και στους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Μάλιστα η απόφαση αυτή της Φώφης Γεννηματά έγινε γνωστή στη ΔΗΜΑΡ, μέσω της άτυπης ενημέρωσης του ΠΑΣΟΚ στους δημοσιογράφους, όπου ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Σταμάτης Μαλέλης, την γνωστοποίησε, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό εθνικό ζήτημα και σε αυτά τα θέματα δεν μπορεί ο καθένας να έχει άλλη θέση.

«Δεν είμαστε ενιαίο κόμμα, είναι συνασπισμός κομμάτων: Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ», σχολίασαν συνεργάτες του Θ. Θεοχαρόπουλου, φανερώνοντας την ενόχλησή τους.

Ads

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ., Θ. Θεοχαρόπουλος, έχει εκδηλώσει θετική στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την καταλληλότητα της συγκυρίας για την επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος, θέτοντας τις προϋποθέσεις για να δώσει θετική ψήφο.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει παρουσιάσει τα θετικά και τα αρνητικά σημεία και έχει δηλώσει πως όταν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή και εξεταστεί το ακριβές περιεχόμενο της, τότε θα συνεδριάσει η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ και θα αποφασίσει την τελική θέση της. Ο ίδιος έχει πει ότι η θετική ψήφος του συναρτάται επιπλέον από το εάν ο πρωθυπουργός κατά την ψήφιση, δεσμευτεί για την κήρυξη εκλογών στη συνέχεια.

Από το ΠΑΣΟΚ και μετά τις αντιδράσεις αναφέρουν ότι πρόκειται για προσωπική άποψη του Σταμάτη Μαλέλη και ότι η Φώφη Γεννηματά δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το θέμα.

Έτερο αγκάθι στη σχέση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι τα ψηφοδέλτια. Ειδικότερα, εδώ και καιρό υπάρχει έντονος προβληματισμός στη ΔΗΜΑΡ γιατί το ΚΙΝΑΛ αποκλείει τους υποψηφίους της από τα ψηφοδέλτια.

Το τελευταίο επεισόδιο έγινε το βράδυ της Πέμπτης στη συνεδρίαση της επιτροπής των ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής, καθώς αποχώρησαν τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς προκειμένου να διαβουλευτούν για το «τι μέλλει γενέσθαι».

Η κρίση προέκυψε όταν αποκλείστηκε το μέλος της ΔΗΜΑΡ και δημοσιογράφος Χρήστος Μέγας από το ψηφοδέλτιο του νομού Άρτας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τριεδρικές περιφέρεις όπως είναι αυτή της Άρτας, το τρίτο κόμμα έχει πολλές πιθανότητες να εκλέξει βουλευτή και για τον λόγο αυτό η ΔΗΜΑΡ θα ήθελε να εκλεγεί εκεί ένας «δικός» της. Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ προτάθηκε ο πρώην βουλευτής Χρήστος Γκόγκας για να καταλάβει τη θέση, ενώ αντιπροτάθηκε στον Χρήστο Μέγα να πολιτευθεί στην Αττική.

Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Στέργιος Καλπάκης ανέφερε ότι «υπάρχει πρόταση στο τραπέζι από μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας για απόσυρση των υποψηφίων της ΔΗΜΑΡ από τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής» και τα στελέχη του κόμματος αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Από τη ΔΗΜΑΡ πάντως επιμένουν ότι αν δεν τοποθετηθεί το στέλεχός τους, ο Χρήστος Μέγας, στο ψηφοδέλτιο Αρτας, τότε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΔΗΜΑΡ θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την απόσυρση των υποψηφιοτήτων και το διαζύγιο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Ερώτημα πάντως παραμένει και η θέση που θα δώσει η Φώφη Γεννηματά στον Θανάση Θεοχαρόπουλο στα ψηφοδέλτια. Επιθυμία του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ είναι να τοποθετηθεί εκ νέου επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ώστε να εκλεγεί σίγουρα και  να είναι σίγουρη η εκπροσώπηση της ΔΗΜΑΡ στη βουλή.

Η απάντηση από το ΠΑΣΟΚ είναι πως αυτό αποτελεί «απόφαση της προέδρου» και ότι αυτή θα ληφθεί τελευταία στιγμή.

Σε ανακοίνωσή του πάντως, το Κίνημα Αλλαγής επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους διαμηνύοντας πως δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση για τα ψηφοδέλτια.

«Η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής, είναι σε εξέλιξη και επομένως δημοσιεύματα με σχετικές λίστες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» ανέφερε η Χ. Τρικούπη.