Όταν ο Κώστας Καραμανλής (του Αχιλλέως) στρέφεται κατά του Κώστα Καραμανλή (του Αλέκου), κι όταν ο Κωστής Χατζηδάκης κάνει άνοιγμα στην ´Αννα Διαμαντοπούλου, κάτι σοβαρό συμβαίνει στη Νέα Δημοκρατία. Και τα όσα συμβαίνουν πλέον εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερβαίνουν τον παγιωμένο εμφύλιο των «βαρώνων», ανεβάζοντας κατακόρυφα το εσωκομματικό θερμόμετρο σε μια συγκυρία που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά μείωση της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Το πλέον εκρηκτικό κλίμα επικρατεί στο καραμανλικό στρατόπεδο, όπου θεωρείται πως τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αντώνης Σαμαράς μεθοδεύουν την ακύρωση όχι μόνον του πρωθυπουργικού έργου του Κώστα Καραμανλή αλλά και του όποιου μελλοντικού του ρόλου. Τα σταθερά ανοίγματα της ηγεσίας της ΝΔ στην κεντροαριστερά, τα σενάρια για μεταπήδηση του Αντώνη Σαμαρά στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 2020, και η παράλληλη απαξίωση και οι διαγραφές καραμανλικών στελεχών (Αντώναρος, Παπακώστα) θεωρούνται καθαρά δείγματα αυτής της μεθόδευσης.

Σ’ αυτό το κλίμα, η δήλωση του Κώστα Καραμανλή (του Αχιλλέως) ότι «είναι ίσως η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, που η Νέα Δημοκρατία αυτά που λέει τα λέει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και λέει πολύ λίγα πράγματα» πυροδότησε οργή μεταξύ των συνεργατών του Κώστα Καραμανλή (του Αλέκου) καθώς ερμηνεύθηκε ως «άδειασμα» του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού. Οι έντονες, δημόσιες αντιδράσεις του πρώην υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη και του διαγραφέντος Ευάγγελου Αντώναρου είναι ενδεικτικές αυτής της οργής όπως και το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία» που απηχεί σταθερά τις θέσεις Καραμανλή. «Απέραντο Φρενοκομείο η ΝΔ» ήταν ο τίτλος της «Δημοκρατίας»  που παρέπεμψε στην γνωστή φράση του ιδρυτή του κόμματος, με την υποσημείωση «Πού είσαι Εθνάρχη να τους δεις…».

Την ίδια ώρα, ο Σάββας Τσιτουρίδης δήλωνε πως «κάποιος θα πρέπει να προστατεύσει τον κ Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή από το να προβαίνει σε αναφορές και εκτιμήσεις, που βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με την ιστορία του τόπου, της παράταξης και της ίδιας της οικογένειάς του», ενώ ο Ευάγγελος Αντώναρος έγραψε δηκτικά στο Facebook «μας απασχολεί η λοξοδρόμηση από κεντρικές αρχές κι αξίες της Νέας Δημοκρατίας».

Ads

Ο πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή κάνει επίσης αλλεπάλληλες νύξεις για υπόγειες συμφωνίες που, όπως λέει, έγιναν σε «γιάφκα» βουλευτών της ΝΔ με παρόντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικά τον Κώστα Καραμανλή (του Αχιλλέως) στελέχη της ΝΔ του χρεώνουν ότι έχει συμμαχήσει με τον νυν πρόεδρο του κόμματος με αντάλλαγμα την εκλογική πριμοδότησή του και την ανάληψη διακριτού ρόλου σε μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ.

Casus belli για την καραμανλική πλευρά, όμως, αποτέλεσε και το άνοιγμα Χατζηδάκη προς την Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς είναι δεδομένη η απολύτως αρνητική – έως πολεμική στάση – του πρώην πρωθυπουργού απέναντι σε οποιαδήποτε συνεργασία με το παλαιό ΠΑΣΟΚ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, παρ ότι μίλησε για «υποθετικό» σενάριο και «προσωπική άποψη» δήλωσε πως «ειδικά για την περίπτωση της κ. Διαμαντοπούλου, εάν ενδιαφέρεται, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να πούμε όχι σε μια τέτοια συνεργασία». Για τους πλέον καχύποπτους της καραμανλικής πλευράς τόσο η δήλωση αυτή, όσο και τα ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχονται σε συνέχεια  της πρότασης Σαμαρά για επανάληψη του μοντέλου συγκυβέρνησης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. Ο εν λόγω σχεδιασμός, κατά τις ίδιες πηγές, μπορεί να περιλαμβάνει και την στήριξη Μητσοτάκη προς τον Αντώνη Σαμαρά για την μεταπήδησή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας σε δύο χρόνια.

Ως εκ τούτων, ο εμφύλιος εντός της συντηρητικής παράταξης αναμένεται να έχει και νέα θερμά επεισόδια το επόμενο διάστημα. Όπως αναμένεται να ενταθούν και οι πιέσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευτεί από τώρα πως στην προεδρική εκλογή του 2020 θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου – κι ας ήταν ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ που δεν είχε ψηφίσει τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην εκλογή του 2015…