Ανυποχώρητοι στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες μέχρι να οριστεί το ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα και να ξεκινήσει ο διάλογος σχετικά με το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Η συνάντηση αναμένεται μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το προσφυγικό

Ads

Προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου

Αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συντονιστικού Αγροτών και Κτηνοτρόφων, δηλαδή των μπλόκων (πάνω από 50) που δεν συμμετείχαν στην διήμερη κινητοποίηση της Αθήνας υπο τη «σημαία» του μπλόκου της Νίκαιας (ΚΚΕ), προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου και παρέδωσε τις προτάσεις των αγροτών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Μεταξύ άλλων οι αγρότες ζήτησαν διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ με διαχωρισμό σε δύο ταμείο και μειωμένο φόρο πετρελαίου και μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος. Οι αγρότες επίσης προτείνουν τη διατήρηση των επτά κατηγοριών ασφάλισης, ενώ εκτιμούν ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 100 εκατομμύρια ευρώ από την καταγραφή των 200.000 οικονομικών μεταναστών που δουλεύουν στον πρωτογενή τομέα και ασφάλισής τους στον ΟΓΑ.

Ads

Ανάμεσα στα αιτήματα τους είναι και η συνέχιση εφαρμογής του νόμου που τους φορολογεί με συντελεστή 13%, αλλά και θέσπιση αφορολόγητου 12.000 ευρώ, με επιπλέον περιθώριο 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Αποστόλου: Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα γίνει σύντομα

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα γίνει σύντομα, με όρους αντιπροσωπευτικότητας, ώστε να αφορά όλους τους αγρότες, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, μόλις πληροφορήθηκε ότι υποβλήθηκαν αιτήματα αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που το χαρακτήρισε θετικό.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ότι θα γίνει σύντομα, αλλά αυτήν την ώρα προέχει η αντιπροσωπευτικότητα, ώστε να αφορά όλους τους αγρότες. Όπως είπε «η κυβέρνηση αναμένει να υποβληθούν και άλλα τέτοια αιτήματα ώστε να υπάρξει η μέγιστη αντιπροσωπευτικότητα στη συνάντηση που θα προγραμματιστεί και ο διάλογος που θα γίνει να είναι ουσιαστικός».

Ενοχλημένα τα Τέμπη με τους αγρότες στο Μαξίμου

«Μένουμε μακριά από μεθοδεύσεις και σπασμωδικές κινήσεις ανθρώπων που προσπαθούν να τραυματίσουν τον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι αγρότες όλη της χώρας», ήταν το σχόλιο του μπλόκου των Τεμπών για τη σημερινή κατάθεση αιτημάτων του Πανελλήνιου Συντονιστικού Αγροτών και Κτηνοτρόφων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αγρότες των Τεμπών που συνεδρίασαν σήμερα για να αποτιμήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, εγκάλεσαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου που δήλωσε «χαρούμενος» για τη αποστολή των αιτημάτων από τους αγρότες, υπενθυμίζοντας ότι το δικό τους μπλόκο έχει στείλει τις προτάσεις του στην κυβέρνηση ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη.

«Παρ όλα αυτά και μετά από επικοινωνία με στέλεχος της κυβέρνησης, η προκαθορισμένη συνάντηση μας με τον πρωθυπουργό για την Τρίτη (16-2-16) μετατίθεται για αμέσως μετά την επιστροφή του από το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, αφού στην ατζέντα του ταξιδιού βρίσκεται και το Αγροτικό Ζήτημα», ανέφεραν στην ανακοίνωση τους, δείχνοντας την πρόθεση τους να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Ανυποχώρητη η Νίκαια

Με την κατάθεση των αιτημάτων επισημοποιείται το «χάσμα» μεταξύ των αγροτών, καθώς το μπλόκο της Νίκαιας απορρίπτει οποιονδήποτε διάλογο με την κυβέρνηση και ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού.

Στη σημερινή συνεδρίαση τους, οι αγρότες της Νίκαιας αφού αποτίμησαν τις κινητοποιήσεις της Αθήνας, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και ζητούν διάλογο στη βάση των δικών τους αιτημάτων.

Όπως αποφάσισαν, θα εντείνουν τις δράσεις διαμαρτυρίας τους, προχωρώντας αύριο στο κλείσιμο της παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας-Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ από τις 16:00 έως τις 19:00, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις εφορίες των θεσσαλικών πόλεων.

Βελτιωμένη πρόταση ετοιμάζει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει βελτιωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό των αγροτών η οποία θα κλειδώσει σε  συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και θα ακολουθήσει η τελική πρόσκληση σε διάλογο. Η βελτιωμένη πρόταση προς τους αγρότες έχει τριπλό άξονα, περιλαμβάνοντας πιο ήπια μετάβαση στους αυξημένους συντελεστές ασφαλιστικών εισφορών, πρόβλεψη για χαμηλότερες εισφορές με παράλληλη χαμηλότερη σύνταξη και ανοιχτό ενδεχόμενο διατήρησης του ΟΓΑ ως αυτόνομου Ταμείου.

Συγκεκριμένα, κατά τις πληροφορίες, το νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει χαμηλότερη αφετηρία στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με συντελεστή 12% για το 2017, 14% για το 2018 και 20% για το 2019. Με βάση το αρχικό σχέδιο Κατρούγκαλου, ο συντελεστής θα ήταν 14% για το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019. Προβλέπεται επίσης δυνατότητα καταβολής χαμηλότερων εισφορών με αντίστοιχη καταβολή χαμηλότερης ανταποδοτικής ή εθνικής σύνταξης, ενώ ήδη ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει αφήσει δημοσίως και ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης της αυτονομίας του ΟΓΑ λέγοντας ότι υπάρχουν εισηγήσεις να υπάρξει τελικά ένα ενιαίο και τρία αυτόνομα ταμεία.