Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αγρότες  έχουν  παρατάξει τα τρακτέρ τους κατά μήκος των εθνικών οδών. Μπλόκα έχουν στηθεί σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της χώρα, ενώ το μεσημέρι  έκλεισαν προσωρινά την εθνική οδό στα Τέμπη, στα τελωνεία στις Καστανιές και στους Κήπους. Οι εκπρόσωποι των αγροτών δηλώνουν σε όλους του τόνους  αποφασισμένοι να σκληρύνουν την στάση τους και να κλείνουν τις επόμενες ημέρες και παρακαμπτήριους δρόμους, καθώς επιμένουν στην απόσυρση του νομοσχεδίου και τον διάλογο από μηδενική βάση. Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή το μεσημέρι, έδωσε διευκρινίσεις και σημείωσε πως ο διάλογος με τους αγρότες θα συνεχιστεί. 

Ads

Σε ισχύ εξακολουθεί να είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στο τμήμα της ΠΑΘΕ από τον κόμπο Πλατυκάμπου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο στο Μεγάλο Μοναστήρι -δηλαδή για μία απόσταση 31 χλμ – λόγω του μπλόκου της Νίκαιας, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Από σήμερα Πέμπτη και μέχρι νεοτέρας, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, των φορτηγών και των λεωφορείων, στο τμήμα του Π.Α.Θ.Ε. από τη χ/θ 351+000 (Κόμβο Πλατυκάμπου) μέχρι τη χ/θ 319+800 του Π.Α.Θ.Ε. (Ανισόπεδος Κόμβος Μεγάλου Μοναστηρίου). Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

  • Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί του Π.Α.Θ.Ε. προς Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000 του Π.Α.Θ.Ε] προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον Π.Α.Θ.Ε. από τον Κόμβο Πλατυκάμπου [Χ/Θ 351+000 του Π.Α.Θ.Ε.].
  • Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί του Π.Α.Θ.Ε. προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον Κόμβο Πλατυκάμπου [Χ/Θ 351+000 του Π.Α.Θ.Ε.] προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000 του Π.Α.Θ.Ε].
  • Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα, στο ύψος του Κόμβου Νίκαιας, θα αναστρέφονται μέσω της Αερογέφυρας προς Λάρισα και μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου, θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον Κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000 του Π.Α.Θ.Ε].
  • Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.

Από τις 12 το μεσημέρι και για ένα δίωρο έγιναν αποκλεισμοί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των αγροτοσυνδικαλιστών.

Στο μπλόκο της Κουλούρας στο Νομό Ημαθίας, επί της Εγνατίας οδού, το οποίο αριθμεί περισσότερα από 600 τρακτέρ, Στο σημείο κατευθύνονται και τρακτέρ από μπλόκα που είχαν στηθεί σε διάφορα κομβικά σημεία του Νομού, αλλά και των γειτονικών, αυτών της Πέλλας και της Πιερίας. «Στόχος μας δεν είναι τα υπεράριθμα μπλόκα. Επιδιώκουμε λίγα, σε κομβικά σημεία και δυνατά», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, επισημαίνοντας «δεν αποκλείεται από σήμερα κιόλας να προχωρήσουμε και σε αποκλεισμό του οδοστρώματος».

Συμβολικούς αποκλεισμούς πραγματοποίησαν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου στο Νισέλι Αλεξάνδρειας.  Συχνότερους και μεγαλύτερης διάρκειας αποκλεισμούς περιελάμβανε το μενού του μπλόκου που έχει στηθεί στα διόδια των Μαλγάρων από την Κυριακή, όπως ανακοινώνουν  οι συνδικαλιστές,  θα τους ενισχύσουν αυτοκινητιστές -νταλικιέρηδες και φορτηγατζήδες.

Ads

Σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις προχωρούν και οι αγρότες -κτηνοτρόφοι του μπλόκου που έχει στηθεί στη Χαλκηδόνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας,. 

Με συμβολικούς αποκλεισμούς, αλλά κυρίως ενδυνάμωση του μπλόκου τους συνεχίζουν την κινητοποίηση τους αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Πέλλας, οι οποίοι και έχουν στήσει μπλόκα στον κόμβο της Παραλίμνης , επί της εθνικής οδού Γιαννιτσών Θεσσαλονίκης και στον κόμβο Μελισσίου, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους χθες αργά το βράδυ έστησαν μπλόκο στον περιφερειακό δρόμο της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μανδάλου.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων εισέρχονται και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο Νομό Χαλκιδικής, οι οποίο στήνουν το δικό τους μπλόκο στον κόμβο Νέων Μουδανίων -Θεσσαλονίκης. Επ΄αόριστον αποκλεισμένος είναι ο κόμβος Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, από τη 13.00 το μεσημέρι θα κλείσουν και για μία ώρα τους παράδρομους.

Παραμένουν στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήθεί πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Δράμας,. Το τελωνείο  Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία αναμένεται να κλείσει συμβολικά για μία ώρα από τη 13.00 το μεσημέρι.

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο των Σερρών πραγματοποίησαν οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα, ενώ μερίδα αγροτών εισέβαλε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο της πόλης, πέταξε αυγά και έκαψε τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, συνδικάτα, ομοσπονδίες και εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών του ΟΓΑ, Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους  στον κοινό αγώνα εργαζόμενων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, νεολαίας ενάντια νόμο για το Ασφαλιστικό.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ