Ένοχος για τη νόθευση εγγράφου, σχετικά με τη διαγραφή ονομάτων συγγενών του από την λίστα Λαγκάρντ, σε πλημμεληματικό βαθμό κρίθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.  Αθώος κρίθηκε για την απόπειρα απιστίας, καθώς, σύμφωνα με το δικαστήριο, δεν υπήρξαν αποδείξεις που να στοιχειοθετούν την κατηγορία (η ζημιά του Δημοσίου εξετάζεται από τα διοικητικά δικαστήρια). Στον πρώην υπουργό επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή με το δικαστήριο να του αναγνωρίζει το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Ads

Και οι δύο κατηγορίες ήταν κακουργηματικού χαρακτήρα, ωστόσο η πρώτη μετατράπηκε σε πλημμέλημα. Η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή του και για τις δύο κατηγορίες, απορρίπτοντας του ισχυρισμούς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συνηγόρων του περί «στημένης ιστορίας» και «όχι αποδείξεων, αλλά ενδείξεων» για την κατηγορία του πρώην υπουργού. 

Το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε πως δεν συντρέχει περίπτωση εξάλειψης αξιόποινου, ενώ σε ό,τι αφορά την πράξη της νόθευσης, έκρινε πως με την πράξη αυτή ο πρώην υπουργός είχε σκοπό να διαφυλάξει τη πολιτική του υπόσταση. Ειδικότερα το δικαστήριο δέχτηκε πως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου  διέγραψε τα τρία αρχεία με τα συγγενικά του πρόσωπα από τη λίστα Λαγκάρντ, με σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα, αλλά δεν δέχτηκε ότι αποδείχθηκε ζημιά εις βάρος του Δημοσίου. Σημειώνεται πως το φορολογικό σκέλος της υπόθεσης που αφορά τους συγγενείς του πρώην υπουργού βρίσκεται στα διοικητικά δικαστήρια

Σχετικά με τη ζημιά του Δημοσίου, η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου είχε ζητήσει από το δικαστήριο να κρίνει κατ’ εκτίμηση, καθώς η υπόθεση, σε αυτό το σκέλος, εξετάζεται από τα διοικητικά δικαστήρια. Επίσης η εισαγγελέας είχε απορρίψει το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, το οποίο ωστόσο αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο. «Τα τυπικά του προσόντα τού αναιρούν το αίτημα αυτό. Ακριβώς επειδή είναι ευφυής και έχει προσόντα, ξέρει τι θα πει Ευρώπη και γνωρίζει πώς λειτουργούν τα ευρωπαϊκά όργανα. Η δίκη αυτή δεν αφορά μόνο τον κ. Παπακωνσταντίνου, είναι μία δίκη που ταλαιπώρησε και ευτέλισε τον ελληνικό λαό και κυρίως του κόστισε παρά πολλά εκατομμύρια», είχε πει εισαγγελέας.

Ads

Για τη νόθευση εγγράφου – αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα – υπέρ της ενοχής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου τάχθηκαν τρεις από τους 13 δικαστές. Πέντε μέλη, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του δικαστηρίου, πρότειναν την αθώωσή του. Οι υπόλοιποι τάχθηκαν υπέρ της μετατροπής της ποινής σε πλημμέλημα, θέση στην οποία προσχώρησαν τελικά και οι τρεις που ζητούσαν την καταδίκη του με κακούργημα. Η απόφαση διαμορφώθηκε με 8 προς 5. 

Με την ανακοίνωση της απόφασης, την αποδέχτηκε με ικανοποίηση η πλευρά του κατηγορούμενου, ο Πρόεδρος του ειδικού δικαστηρίου Ν.Τάσσης είπε προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου: «Το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκεια του στο πρόσωπό σας με σκοπό αυτό να αποτελέσει οδηγό για τη μετέπειτα ζωή σας. Αν και όπως φαίνεται έχετε εγκαταλείψει πια την πολιτική. Μπορείτε να πηγαίνετε και μηκέτι αμαρτάνετε».