Προσωρινά κρατούμενοι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι  Ουκρανοί πολίτες, ανάμεσά τους και παιδιά επειδή ταξίδεψαν για διακοπές στην Ελλάδα παρά την απαγόρευση της Ε.Ε λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ουκρανοί έφτασαν με δύο πτήσεις στο Ελ. Βενιζέλος το απόγευμα του Σαββάτου και κατά την άφιξή τους διαπιστώθηκε πως αγνόησαν την απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Ads

Οι τουρίστες, 15 ενήλικες και 2 παιδιά, αρνήθηκαν να υπογράψουν τα συναινετικά έγγραφα και να επιστρέψουν ως όφειλαν στην πατρίδα τους κι απαίτησαν να τους επιτραπεί η παραμονή στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό από τις ελληνικές Αρχές κι έκτοτε κρατούνται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των κρατητηρίων του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών, ενώ οι Αρχές αφαίρεσαν από την κατοχή τους όσα αντικείμενα είχαν στις βαλίτσες τους.

Ύστερα από συνεννόηση των ελληνικών Αρχών με τις ουκρανικές, αποφασίστηκε τα 17 άτομα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με πτήση που είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Σε ανάρτησή του, Ελληνοουκρανός δημοσιογράφος καταγγέλλει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν οι ελληνικές αρχές στις οικογένειες, επικαλούμενος το γεγονός ότι «οι πληροφορίες στην Ουκρανία είναι συγκεχυμένες και τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς». Τη δυσαρέσκειά του για τις συνθήκες κράτησης εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες και ο Ουκρανός πρέσβης στην Αθήνα.

Ads

Η ανάρτηση –καταγγελία δημοσιογράφου:

«Οι ελληνικές αρχές κρατάνε σε κρατητήρια οικογένειες με παιδιά από την Ουκρανία (17 άτομα) που ταξίδεψαν για διακοπές στην Ελλάδα ενώ δεν επιτρέπεται η μετάβασή τους στην Ε.Ε. λόγω περιορισμών – πανδημίας

Οι ελληνικές αρχές βρίσκουν ξενοδοχεία να φιλοξενήσουν ακόμα και για παράτυπους μετανάστες ωστόσο για τουρίστες, ανάμεσα στους οποίους μικρά παιδιά, δεν βρίσκονται παρά μόνο κρατητήρια μαζί με ποινικούς, χωρίς να προσφέρεται νερό και φαγητό.

Τα συγκεκριμένα άτομα ενδεχομένως να μην ήξεραν τους περιορισμούς καθώς υπάρχει αρκετά συγκεχυμένη πληροφόρηση στην Ουκρανία, η οποία (πληροφόρηση) αλλάζει από μέρα σε μέρα. Οι ελληνικές αρχές τους συμπεριφέρθηκαν ως να ήταν εγκληματίες και τώρα απειλούν ότι θα τους απαγορεύσουν την είσοδο στην Ε.Ε. για 10 χρόνια.

Αντ΄αυτού, οι ελληνικές αρχές δεν προβαίνουν καν σε σύσταση ούτε σε κυρώσεις για τους τουρ οπερέιτορ ή την αεροπορική εταιρία που τους έφερε (και έβλεπε τα διαβατήρια με τα οποία ταξιδεύουν)
Από όλες τις χώρες, οι συγκεκριμένοι επέλεξαν την ακριβότερη λύση (από Αίγυπτο και Τουρκία π.χ. που είναι οι κύριοι ανταγωνιστές σε αυτή την περιοχή) μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ήθελαν να βρεθούν ακριβώς στη Ελλάδα επειδή νιώθουν (ένιωθαν) κάτι ξεχωριστό για αυτήν.

Το θέμα εμφανώς είναι και φαίνεται προς τα έξω ως αισχρή συμπεριφορά μιας ευρωπαϊκής χώρας απέναντι σε οικογένειες με παιδιά. Ως τέτοιο προβάλλεται στα ουκρανικά ΜΜΕ, ανάμεσα στις κυριότερες ειδήσεις.

Επειδή ο ελληνικός τουρισμός πλήττεται και θα έρθουν (όπως κάθε χρόνο) οι εκπρόσωποι του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού στο Κίεβο να διαφημίσουν το προϊόν τους δεν θα πρέπει να ξαφνιαστούν από την ψυχρή υποδοχή που θα λάβουν.

Γιατί όλα στη ζωή έχουν ένα κόστος».