Στη μέση έκοψε το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Έβρου η κακοκαιρία που πλήττει με σφοδρότητα συνολικά την Βόρεια Ελλάδα.

Ads

Σύμφωνα με το evros-news.gr υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, ενώ δρόμοι και χωράφια έχουν πλημμυρίσει με αποτέλεσμα να είναι κλειστή η κυκλοφορία στον δρόμο Φερών – Αλεξανδρούπολης στο ύψος του αεροδρομίου και στα δύο ρεύματα. 

Στα Λουτρά από την ορμή των νερών που «φούσκωσαν» το ποτάμι του χωριού, έπεσε η σιδερένια, κρεμαστή γέφυρα μέσα στο χωριό.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, τονίζει πάντως πως είναι ελεγχόμενη η στάθμη των νερών στα μεγάλα ποτάμια του Έβρου, του Τούνζα και του Άρδα.

«Παρακολουθούμε τα μεγάλα ποτάμια και προς το παρόν η στάθμη τους φαίνεται ελεγχόμενη. Ενδεχομένως στις επόμενες ώρες να έχουμε μεγαλύτερες ροές, λόγω του χρόνου που απαιτείται για να φτάσουν τα νερά από τη Βουλγαρία, όπου επίσης υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, στη χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς συμπληρώνοντας ότι βάσει της ενημέρωσης που είχε από την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια, «υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα και υπερχειλίσεις ποταμών και μεγάλη ροή υδάτων, εν τούτοις αυτή την ώρα τα φράγματα της Βουλγαρίας δεν υπερχειλίζουν. Το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του Ερυθροποτάμου στο Διδυμότειχο, όπου συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη ροή. Σε κάθε περίπτωση και καθώς το καιρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις μέσω των ιρλανδικών διαβάσεων και να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες».

Ads

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου αναφέρθηκε και στον συντονισμό της επιχείρησης, με τη συνεργασία και της Πυροσβεστικής για τη μεταφορά δύο νεφροπαθών, οι οποίοι έπρεπε να κάνουν αιμοκάθαρση σήμερα, πρόκειται για κατοίκους του Μεγάλου Δερείου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης καθώς λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, δεν είναι εφικτή η μετακίνησή τους στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου.

Κλειστά τα σχολεία στο Σουφλί

Ο Δήμος Σουφλίου σε ανακοίνωση του αναφέρει πως λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που επικρατούν το τελευταίο 24ωρο στο σύνολο του Δήμου Σουφλίου, αλλά και τις μετεωρολογικές προγνώσεις για συνέχιση αυτών και τις επόμενες ώρες, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και αποφάσισε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά αύριο.

Οι πολίτες και οι οδηγοί οχημάτων, να απομακρυνθούν και να μην πλησιάζουν σε ποταμούς, παραποτάμους και χειμάρρους καθώς και σε γέφυρες. Οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν το ζωικό κεφάλαιο από την περιοχή με πολύ μεγάλη προσοχή.

Ποτάμια οι δρόμοι στο Διδυμότειχο

Στον δήμο Διδυμοτείχου η κατάσταση είναι επίσης πολύ δύσκολη οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία.

Ο δήμος Διδυμοτείχου έδωσε στη δημοσιότητα ένα τηλεφωνικό αριθμό στο οποίο μπορούν να καλούνε οι πολίτες για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών: Πασχάλης Αδαμάκης – 6946-637260.

Όσον αφορά την πρωτεύουσα του νομού Έβρου, το μεγαλύτερο πρόβλημα σημειώνεται στην ανατολική πλευρά της Αλεξανδρούπολης (περιοχή αεροδρομίου).

Ήπειρος: Ο αέρας ξήλωσε στέγες

Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ολόκληρη την Ήπειρο. Οι σφοδροί άνεμοι ξήλωσαν στέγες σπιτιών ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο.

«Λίμνη» η Ανατολική Ροδόπη

Σε μεγάλη λίμνη μετατράπηκε όμως και το ανατολικό κομμάτι του νομού Ροδόπης. Σε απεγκλωβισμό μιας ηλικιωμένης γυναίκας, κατοίκου στο Λοφάριο της Ροδόπης, προχώρησαν  άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας. Ενώ θα απομακρυνθούν και τέσσερις οικογένειες από τις κατοικίες τους εφόσον κριθεί σκόπιμο από τη Δημοτική Αρχή.

«Μόλις γυρίσαμε από το Λοφάριο. Το Λοφάριο έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ιδιαίτερα στη διασταύρωση, όπου έχει γίνει και διακοπή της κυκλοφορίας.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Δημήτρης Παπαλεξίου, προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ροδόπης. Ιδιαίτερη προσπάθεια έγινε και για την ανάσυρση ενός αυτοκινήτου, παρασυρμένο από παρακείμενο ρέμα, ο οδηγός του οποίου σώθηκε μόλις την τελευταία στιγμή.
Πλημμυρισμένα και τα Αμάραντα της Ροδόπης, μετά το σπάσιμο του καναλιού στη ΒΙΠΕ. «Το νερό είναι πάρα πολύ. Έχει υπερχειλίσει σε πολλά σημεία, ακόμη και στον Άρατο είναι πάνω από το δρόμο.» σημείωσε ο κος Παπαλεξίου τονίζοντας ότι υπάρχουν πλημμυρισμένες κατοικίες σε Λύκειο, Τσιφλίκι, Αμάραντα, Λοφάριο κ.α.

Έκκληση να παραμείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους απήθυνε ο κος Παπαλεξάνδρου, «Έχουμε lock down δεν χρειάζεται να πάνε πουθενά. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.» τόνισε προσθέτοντας «Όλοι είμαστε στο δρόμο και επί ποδός κανείς δεν είναι στο γραφείο ας προσέξουν όμως και οι πολίτες».
Δρόμοι πλημμυρισμένοι, πλατείες και αυλές καλυμμένες με νερό, χείμαρροι να σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Εικόνες από το Τσιφλίκιο, το Λύκειο και τα Αμάραντα η μια πιο εντυπωσιακή από την άλλη. Αλλά και από τα ποτάμια της Περιοχής, αρκετά στα όρια τους.

Το Video του κ. Μπουλέντ Ντεβλέτογλου

Δήμος Εμμ. Παππά: Προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο

Σωρεία προβλημάτων στο οδικό δίκτυο του Δήμου Εμμ. Παππά προκάλεσε η παρατεταμένη βροχόπτωση των τελευταίων ωρών. Εξαιτίας της υπερχείλισης των υδάτων κλειστός είναι δρόμος στο 2ο χλμ Εθνικής Οδού Σερρών – Νεοχωρίου, ενώ με προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Ν.Σκοπού-Χρυσού και Τούμπας-Παραλιμνίου. Επίσης από νωρίς το πρωί, αυξημένη ποσότητα νερού υπήρχε και στη διασταύρωση Ν. Σουλίου. Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών υπήρχε αστυνομική παρουσία και συνεργεία του Δήμου Εμμ. Παππά.

«Οι πολίτες θα πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους, καθώς το οδικό δίκτυο έχει πολλές παγίδες. Επίσης οι αγρότες δεν θα πρέπει να μεταβούν στα χωράφια τους. Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες νερού και είναι επικίνδυνη η διέλευση» δήλωσε στην ΕΡΤ Σερρών ο Αντιδήμαρχος Υποδομών και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Εμμ.Παππά Γιώργος Στόικος.

Κλειστά σχολεία

Εξαιτίας της κακοκαιρίας δεν λειτούργησαν σήμερα το νηπιαγωγείο Μονόβρυσης, όπως επίσης το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου.

Οι Παιδικοί Σταθμοί, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στις 13/01/2021 και 14/01/2021, λόγω των συνεχόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν από χθες βράδυ στην περιοχή σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών.

Προβλήματα από τη βροχόπτωση στην παλιά εθνική οδό Δράμας – Ξάνθης

Μικρά προβλήματα με κατολισθήσεις και πλημμύρες προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση στον νομό Δράμας, κυρίως στους δήμους Κάτω Νευροκοπίου και Παρανεστίου.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων δημιουργήθηκαν στην παλιά εθνική οδό Δράμας- Ξάνθης, στο ύψος του Θόλου. Από κατολίσθηση έκλεισε για λίγη ώρα ο δρόμος. Ο δήμος Παρανεστίου, με μηχανήματα που διέθεσε, απομάκρυνε βράχια προκειμένου να δοθεί άμεσα στην κυκλοφορία το ένα τμήμα του δρόμου, ενώ συνεργεία της περιφέρειας θα συνεχίσουν το έργο για την πλήρη αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παρανεστίου, Αναστάσιο Καγιάογλου, όσοι χρησιμοποιούν με τα οχήματά τους την παλιά εθνική οδό Ξάνθης- Δράμας οφείλουν να είναι προσεκτικοί στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου.

Πλημμύρισε ο Καλαμάς τους κάμπους της Θεσπρωτίας

Σε μία απέραντη λίμνη έχει μετατρέψει ο ποταμός Καλαμάς τους κάμπους της Κορύτιανης, Βρυσσέλας και Παραποτάμου. Χιλιάδες ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή, αποθήκες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αλλά και σπίτια βρίσκονται μέσα σε αυτή τη λίμνη. Τέσσερις χιλιάδες κάτοικοι και παραγωγοί, 15 τουλάχιστον κοινοτήτων, βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν για μία ακόμα χρονιά τις περιουσίες τους να βυθίζονται στα νερά.

Οι όγκοι του νερού που έπεσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας στα Ιωάννινα φτάνουν μέσω του Καλαμά στη Θεσπρωτία. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του εργαστηρίου μετεωρολογίας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 100 χιλιοστά νερού έπεσαν σε μία νύχτα όταν ο μέσος όρος του Ιανουαρίου είναι τα 124 χιλιοστά.

Οι κάτοικοι των παράκαλαμιων περιοχών θεωρούν πως τα πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργούνται εξαιτίας του υδροηλεκτρικού εργοστασίου πού βρίσκεται στο φράγμα του Καλαμά στην περιοχή του Ραγίου.

Το φαινόμενο επιτείνουν εκατοντάδες κορμοί νεκρών πλατάνων από τη νόσο του μεταχρωματικού έλκους που παρασύρονται από τα ορμητικά νερά του ποταμού και δημιουργούν φράγματα σε διάφορα σημεία του.

Σέρρες: «Φούσκωσε» ο Στρυμόνας – Σε επιφυλακή οι αρχές

Σε επιφυλακή  βρίσκονται  τις τελευταίες ώρες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και οι αρμόδιες αρχές, λόγω της αυξημένης ποσότητας νερού που κατεβάζει από τη Βουλγαρία ο ποταμός Στρυμόνας.

Ο όγκος του νερού από τη γειτονική χώρα , σε συνδυασμό με τις συνεχείς βροχοπτώσεις, ανέβασε την στάθμη τόσο του ποταμού και όσο και των παραποτάμων του, γεγονός που προβληματίσει για το ενδεχόμενο πλημμυρών.

Προς το παρόν η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, αλλά παραμένει σε συνεχή έλεγχο, ενώ υπάρχει επικοινωνία και με τις βουλγαρικές αρχές.

Στην Περιφέρεια του Μπλαγκόεβγκραντ  σημειώθηκε υπερχείλιση του ποταμού, λόγω της απελευθέρωσης υδάτων από το φράγμα «Studena», ενώ σε κάποια σημεία μέτρησης επί βουλγαρικού εδάφους, η στάθμη του Στρυμόνα ανέβηκε από 1 ως 2,5 μέτρα!

Έντονες βροχοπτώσεις και προβλήματα στους ορεινούς Δήμους της Καρδίτσας

Έντονες βροχοπτώσεις από χθες σημειώνονται στο νομό Καρδίτσας, με τις ορεινές, πληττόμενες από τον “Ιανό”, περιοχές να αντιμετωπίζουν εκ νέου προβλήματα. Τα ποτάμια είναι φουσκωμένα και κατεβάζουν μεγάλες ποσότητες νερού το οποίο σταδιακά αναμένεται να μεταφερθεί στις πεδινές ζώνες.

Στον Δήμο Μουζακίου, όπως ανέφερε ο δήμαρχος κ. Φάνης Στάθης υπάρχει πρόβλημα στο δρόμο Μουζάκι-Αργιθέας, λίγο έξω από το Μουζάκι στη διασταύρωση προς την Πορτή, όπου το ποτάμι “τρώει” το δρόμο με αποτέλεσμα να έχει σημειωθεί κατάπτωση. Με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να γίνεται η διέλευση των οχημάτων, στη μία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ δεν αποκλείεται να κλείσει τελείως ο δρόμος λόγω της επικινδυνότητας κάτι που αν συμβεί σημαίνει ότι δε θα υπάρχει πρόσβαση προς τα χωριά του Μουζακίου και της Αργιθέας, αλλά και προς την Άρτα.

Ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου τόνισε ότι σε κάθε βροχή παρουσιάζονται και πάλι προβλήματα στα σημεία όπου “χτυπήθηκαν” από τον Ιανό, όπου έγιναν πρόχειρες παρεμβάσεις. Στα συγκεκριμένα σημεία κάθε φορά που θα έχει κακοκαιρία θα δημιουργούνται προβλήματα έως ότου οι καιρικές συνθήκες επιτρέψουν να γίνουν μόνιμα έργα αποκατάστασης των ζημιών. Εκ νέου προβλήματα υπάρχουν στις οδικές συνδέσεις προς Λεοντίτο και Ζερζο Μεσοβουνίου όπου γίνονται παρεμβάσεις όμως ο όγκος του νερού είναι μεγάλος. Καθιζήσεις και υποχωρήσεις ασφάλτου υπάρχουν και στις περιφερειακές συνδέσεις. Τα ποτάμια είναι φουσκωμένα ενώ τα νερά του ποταμού Αχελώου αγγίζουν το ύψος της γέφυρας Κοράκου.

Στον δήμο Λίμνης Πλαστήρα η έντονη βροχή επιβαρύνει και πάλι τις καθιζήσεις στο Πλακωτό και την Πεζούλα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από όλους τους οδηγούς που κινούνται στην περιοχή λόγω των καταπτώσεων σε διάφορα σημεία.

Στον Δήμο Καρδίτσας μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα. Στους πεδινούς δήμους βρίσκονται σε επιφυλακή, αναμένοντας να διαπιστωθεί αν η σφοδρή βροχόπτωση στα ορεινά τις επηρεάσει.

Προβλήματα στην υδροδότηση της πόλης της Φλώρινας έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που πλήττουν την περιφερειακή ενότητα της Φλώρινας.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λάρισας για τον Πηνειό ποταμό, η στάθμη του οποίου ανέβηκε αρκετά λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.

Πηγή: ΕΡΤ, ethnos.gr, evros-news.gr