Μεγάλη πρόκληση χαρακτήρισε τα κόκκινα δάνεια ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στην ομιλία του στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, σημειώνοντας ότι είναι «ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα». Ήταν το λιγότερο που μπορούσε να πει, αφού στο παρασκήνιο έχει φουντώσει η συζήτηση για το αν θα γίνει κούρεμα χρεών σε επιχειρηματίες και ειδικά σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ.
«Ίσως αυτή η μεγάλη κρίση» – συνέχισε ο κ. Χαρδούβελης – «να οδηγήσει και με βοήθεια των τραπεζών και των επιχειρήσεων να βρούμε λύσεις. Να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές». Και κατέληξε: «Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%. Θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία που θα βοηθήσει εν συνόλω των οικονομία».
Δεν είναι απλό να αποκωδικοποιήσει κανείς το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας για το ενδεχόμενο να μην κρατήσει ένας επιχειρηματίας την επιχείρησή του 100% εφόσον απαλλαγεί από ένα μέρος των οφειλών του στην τράπεζα. Πόσο μάλλον όταν έχει προηγηθεί ένα δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus που υποστηρίζει ότι υπάρχει σχέδιο για κούρεμα κατά 300 εκ. ευρώ των δανείων Πήγασου και ΔΟΛ υπό τον όρο ότι θα γίνει συγχώνευση με πρόβλεψη για σαρωτικές περικοπές και απολύσεις.
Αυτή είναι μια πληροφορία που διακινείται εδώ και μέρες στο παρασκήνιο, χωρίς να έχει επισήμως επιβεβαιωθεί, αλλά έχει προκαλέσει ήδη ζωηρή συζήτηση. Για παράδειγμα, η πλευρά Αλαφούζου στέλνει μηνύματα μέσω Σκάι ότι δεν μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση τέτοιου τύπου και οι επιχειρηματίες που θα ωφεληθούν να διατηρήσουν τον πλήρη έλεγχο των εταιρειών τους, χωρίς να βάλουν ούτε ευρώ οι ίδιοι για να υλοποιηθεί το σχέδιο σωτηρίας. Εξάλλου, επειδή Πήγασος και ΔΟΛ έχουν μαζί το 50% του Mega, εφόσον διευκολυνθούν τόσο πολύ, θα πάρουν το πάνω χέρι έναντι της πλευράς Βαρδινογιάννη που θα μπορούσε να επιδιώξει συγχώνευση Mega και Star για να λύσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης στα δικά της μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων έρχεται με δυναμικό τρόπο στο προσκήνιο και τα ΜΜΕ πρωταγωνιστούν γιατί είναι οι πλέον υπερχρεωμένες εταιρείες και έχουν πάρει τα περισσότερα «πολιτικά δάνεια». Άλλωστε το ρεπορτάζ λέει ότι το θέμα των δανείων σε μεγάλα και υπερχρεωμένα ΜΜΕ έβαλε η Τρόικα και μάλιστα με πολύ πιεστικό τρόπο.
|Στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο της δημιουργίας μίας badbank στην οποία θα περάσει η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αλλά η εικόνα είναι απόλυτα θολή, καθώς οι υποστηρικτές αυτού του σχεδίου δεν δίνουν καμία λεπτομέρεια για το πώς θα χρηματοδοτηθεί μια τέτοια τράπεζα. Είναι άλλωστε γνωστό ότι υπάρχει ένα κεφάλαιο 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ στο οποίο προσβλέπει η κυβέρνηση που αισιοδοξεί ότι δεν θα εξανεμιστεί από ανάγκες που θα προκύψουν με τα stress tests του φθινοπώρου.
Σύμφωνα με ημιεπίσημες εκτιμήσεις, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων φτάνει σε 42 δισ. ευρώ, αλλά εκείνα που θεωρούνται μη εισπράξιμα υπολογίζονται σε 20-23 δισ. ευρώ. Υποτίθεται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο ο ΥΠΑΝ Ν. Δένδιας θα έχει παρουσιάσει συνολική νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει εξωδικαστική διευθέτηση χρεών, με αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου. Ωστόσο, το κρίσιμο θέμα που παραμένει ταμπού είναι αν θα προβλέπεται κούρεμα και τι θα σημαίνει αυτό για τις διοικήσεις. Γιατί το κούρεμα κάποιος το πληρώνει και δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή ποιος θα είναι αυτός. Αν, για παράδειγμα, θα είναι ο μέσος φορολογούμενος που έχει εξουθενωθεί και λόγω των δανείων για τα 45 δισ που έχουν πάει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το 2009 χωρίς ακόμη να δίνουν ρευστότητα στην αγορά.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >