Ads

Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις καταλήψεις στη Βίλα Αμαλία και στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ το πρωί της Τετάρτης. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν εκ νέου κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν παίρνει σαφή θέση για τα φαινόμενα ανομίας. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η προσπάθεια ανακατάληψης της Βίλας Αμαλία αξιοποιείται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας επιχείρησης αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το κορυφαίο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ.

Το πρωί της Τετάρτης ευρεία αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Βίλα Αμαλίας, μετά την ανακατάληψή της από περίπου 100 άτομα. Η αστυνομία προχώρησε σε 92 συλλήψεις ενώ περίπου 40 προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ όπου αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν κατάληψη.

Δείτε αναλυτικά τα γεγονότα στο tvxs.gr.

Ads

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου λέγοντας ότι είναι «αδιανόητο η αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίζει πράξεις βίας και ανομίας». Και συμπλήρωσε: «Σε μια δημοκρατική κοινωνία υπάρχουν αξίες και αρχές που πρέπει να είναι σεβαστές απ’ όλους, ιδιαίτερα από εκείνους στους οποίους ανατέθηκε κορυφαίος θεσμικός ρόλος».
 
«Επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν καλύπτει τους γνωστούς -πλέον- κουκουλοφόρους. Η υποκριτική καταδίκη της κατάληψης των γραφείων της ΔΗΜΑΡ δεν αρκεί, γιατί η βία δεν είναι ποτέ συμβολική, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να έχει υπό την προστασία του τη βίλα Αμαλία», σημείωσε και συνέχισε:
 
Αυτοί που εισέβαλαν σήμερα στη βίλα Αμαλία είναι οι ίδιοι που κατέλαβαν τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ και στη συνέχεια προσπάθησαν να αποκλείσουν το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης, «με την πλήρη κάλυψη της ανακοίνωσης της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ». «Είναι η ώρα της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός και αν επιλέγει να παραμείνει στα άκρα».

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για δυνάμεις χάους και ανομίας και κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση για το θέμα, διαμηνύοντας ότι η δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να επιτρέψει να ανακοπεί η πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη. Χαρακτήρισε δε, «μέγιστη πρόκληση στο δημοκρατικό πολίτευμα και την ομαλότητα» την κατάληψη γραφείων κοινοβουλευτικού κόμματος» αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ, όπου νωρίτερα αλληλέγγυοι της Βίλας Αμαλία πραγματοποίησαν κατάληψη.

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν υπάρχουν ευθύνες στην Αστυνομία για πλημμελή φύλαξη των συγκεκριμένων κτιρίων ο υπουργός απάντησε ότι «δεν τίθεται θέμα ευθυνών, γιατί είναι πολλά τα δημόσια κτίρια και δεν μπορεί η Αστυνομία να βρίσκεται παντού», ενώ επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να κυβερνούν τα ΜΑΤ, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει και η ίδια η κοινωνία τι ακριβώς θέλει».
 
Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αιχμάλωτος της αντισυστημικής του συμπεριφοράς
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος καταδίκασε τις ενέργειες, κάλεσε όλα τα κόμματα να τις καταδικάσουν, ενώ υποστήριξε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρέχουν πολιτική κάλυψη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αιχμάλωτος της αντισυστημικής του συμπεριφοράς» υποστήριξε και τόνισε ότι «δεν μπορεί να διαχειριστεί το νέο εκλογικό και πολιτικό του μέγεθος» και ότι «δεν έχει αίσθηση του μεγέθους της ευθύνης που ανέλαβε».

image
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κάτσης/FosPhotos

ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης
 

«Η προσπάθεια ανακατάληψης της βίλας Αμαλίας από ομάδα αντιεξουσιαστών αξιοποιείται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας επιχείρησης αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το κορυφαίο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και της σκληρής εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής» απάντησε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζοντας κατηγορηματικά «τη συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ».
 
«Πρόκειται για μια στρατηγική έντασης, καταστολής και αντιπερισπασμού που όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά δημιουργεί νέα και την οποία η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μόνη της. Δεν θα αναδείξουμε σε μείζονα, ζητήματα ελάσσονος σημασίας τη στιγμή που η πλειοψηφία των νοικοκυριών κυριολεκτικά παγώνει επειδή δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα ή να αγοράσει πετρέλαιο, ή την ώρα που κλείνουν δεκάδες επιχειρήσεις και ενώ εκατομμύρια άνεργοι συνθλίβονται στο περιθώριο της κοινωνίας. Η βίλα Αμαλία, που επί είκοσι δύο χρόνια δεν ενοχλούσε, τώρα αναδεικνύεται στο υπ’ αριθμό ένα ζήτημα, γελοία πράγματα» τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου.
 
«Για μας ο δρόμος της υπεράσπισης της δημοκρατίας και των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας είναι ο δρόμος των ειρηνικών ενωτικών μαζικών αγώνων που βαδίζουμε με την πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

 
«Βολεύει κάποιους η ανακατάληψη της βίλας Αμαλία κι το κυνήγι κλέφτες κι αστυνόμοι. Η προσπάθεια να φορτώσουν τη δραστηριότητα στη βίλα Αμαλία στο ΣΥΡΙΖΑ είναι συκοφαντική αθλιότητα» υποστήριξε από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης στο ραδιόφωνο του Alpha. Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε την κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη κίνηση.

image
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κάτσης
 

Τα βέλη στο ΣΥΡΙΖΑ

 
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης και τον κατηγόρησε ότι «στηρίζει άνομες ενέργειες». Ο κ. Ψυχάρης, αφού εγκωμίασε την άμεση, όπως είπε, αντίδραση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια για να μπει τέλος στην ανομία, επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ που «στηρίζει αυτές τις καταλήψεις» και αναρωτήθηκε «αν αυτό το κράτος θέλει τελικά».
 
Με τον πιο απερίφραστο τρόπο καταδικάζει το ΠΑΣΟΚ, με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της παράταξης Φώφης Γεννηματά, «τη συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ και την παρεμπόδιση, έστω και για λίγες ώρες, της λειτουργίας ενός κοινοβουλευτικού κόμματος».
 
Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «δυστυχώς, κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν ότι δηλώσεις τους περί αντιασφυξιογόνων μασκών, ροπάλων και μολότοφ σαν είδη πρώτης ανάγκης για την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος της διαμαρτυρίας, νομιμοποιούν τελικά την άσκηση τυφλής βίας και υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών».
 
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καταδικάζει την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας ότι «αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και του αυταρχισμού», αλλά «δίνουν προσχήματα και επιχειρήματα στην κυβέρνηση να κλιμακώσει τον αυταρχισμό κατά του λαϊκού κινήματος».
 
«Η θέση του ΚΚΕ ήταν και είναι ότι τα διάφορα δημόσια κτίρια και χώροι που βρίσκονται ειδικά στα κέντρα μεγάλων πόλεων και είναι αναξιοποίητοι πρέπει να αξιοποιηθούν με ευθύνη των Δήμων για την αντιμετώπιση των καυτών και οξυμένων λαϊκών προβλημάτων στη στέγαση, την ιατρική φροντίδα και περίθαλψη των κατοίκων, τη δημιουργία παιδικών σταθμών, κέντρων απεξάρτησης κ.α. Τέτοιες διεκδικήσεις πρέπει να έχουν οι κινητοποιήσεις στις γειτονιές και το εργατικό λαϊκό κίνημα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

image
Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/FosPhotos
 
Η ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΝ
 
Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και η νεολαία του Συνασπισμού.
 
«Η νέα επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Βίλα Αμαλία, έδειξε τα πραγματικά άγχη των κ.κ. Σαμαρά και Δένδια. Έχουν άγχος να τσακίσουν οτιδήποτε και οποιονδήποτε αμφισβητεί την εξουσία τους και τα χολιγουντιανής έμπνευσης, σχέδια της ΕΛΑΣ» αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι «σε μια περιοχή που η συμμορία της Χρυσής Αυγής, αλωνίζει εις βάρος Ελλήνων και μεταναστών, το κράτος επιλέγει να ασχοληθεί μονάχα για να σπείρει τον τρόμο και τον εκφοβισμό» αναφέρεται.
 
«Ο πρωθυπουργός και η ΝΔ, την ώρα που ανοίγουν τη στοργική αγκαλιά τους για να σώσουν το θεάρεστο τέκνο της μνημονιακής συναίνεσης, Β.Βενιζέλο, επιδίδονται σε ένα σαφάρι τρομοκρατίας και καταστολής, υπακούοντας στις παραινέσεις του ακροδεξιού λόμπι υπό τον-στενό σύμβουλο του Σαμαρά-Φ.Κρανηδιώτη» συνεχίζει η ανακοίνωση.
 
«Οι εργαζόμενοι και η νεολαία, δεν θα τους επιτρέψουν για πολύ ακόμα να μετατρέπουν τις γειτονιές μας σε κατεχόμενες περιοχές και τις πόλεις μας,σε σύγχρονα φρούρια. Οι μέρες της αυθαιρεσίας και του ακροδεξιού τσαμπουκά με κρατικό μανδύα, είναι λίγες και μετρημένες» καταλήγει.