«Πράσινο φως» για πλειστηριασμούς κατοικιών όταν το ποσό της κατάσχεσης ξεπερνά τα 300.000 ευρώ ανάβουν οι συμβολαιογράφοι, ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαδικασίες προκειμένου να μπει σε πιλοτική λειτουργία -πιθανότατα από τον επόμενο μήνα - η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει τον δρόμο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το Έθνος, μετά το άνοιγμα των πλειστηριασμών και για κατοικίες, όταν οι εγγραφές της κατάσχεσης είναι ίσες ή μεγαλύτερες των 400.000 ευρώ, που αποφάσισε πριν από τρεις εβδομάδες η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (προκειμένου να μην επωφελούνται από την πολύμηνη αποχή τους οι μεγαλοοφειλέτες), τώρα το σχετικό πλαφόν μειώνεται κατά 100.000 ευρώ.

Έτσι, από σήμερα μπορούν να χορηγούνται από τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους ή από τη Συντονιστική Επιτροπή τους άδειες για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών και για κατοικίες, ακόμα και όταν επισπεύδονται από τις τράπεζες, το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς (ΕΦΚΑ) ή τους ΟΤΑ, υπό την προϋπόθεση ότι η σχετική απαίτηση (δηλαδή το ποσό της εγγραφής κατάσχεσης) είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 300.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μετά το πέρα της διαδικασίας θα υποβάλλεται στο σύστημα η κατασχετήρια έκθεση και στα στοιχεία του υπερθεματιστή, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. 

Εντός 10 ημέρων το πλειστηρίασμα θα καταβάλλεται στον υπάλληλο του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Η εκκίνηση θα γίνεται με την αγοραία τιμή και όχι στα 2/3 της αντικειμενικής. Ανοικτό παραμένει το ζήτημα του προσδιορισμού των εμπορικών τιμών.

Δείτε επίσης τι αλλάζει για όσους είχαν πάρει δάνεια από το Παρακαταθηκών και δανείων. 

Σύμφωνα με τη δικηγόρο Άννα Κορσάνου, αρκετοί είναι οι δανειολήπτες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι νέες ρυθμίσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, δεν τους βοηθούν καθώς πλέον καλούνται να πληρώσουν ολόκληρη τη δόση.

Αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι το 2012 είχαν πάρει δάνεια από το ταμείο Παρακαταθηκών με τη συμφωνία ότι όταν παρέλθει η πενταετία θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρη τη δόση, εξηγεί η Άννα Κορσάνου.