Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 712 εκατ. ευρώ, ή 0,4% του ΑΕΠ, παρουσίασε ο Κρατικός Προϋπολογισμός στο πρώτο εξάμηνο του 2014, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Από τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ προκύπτει πως το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ ή στο 1,3% του ΑΕΠ.

Ads

 
Υπενθυμίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία πενταμήνου που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
 
Εξαιρουμένου του προγράμματος αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ φέτος, από 415 εκατ. ευρώ πέρυσι.
 
Από τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ προκύπτει πως το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ ή στο 1,3% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος περίπου 5 δισ. ευρώ ή 2,7% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Προκύπτει, συνεπώς, υπέρβαση έναντι του βελτιωμένου, επικαιροποιημένου, φετινού στόχου κατά 1,4 δισ. ευρώ.
 
Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται υψηλότερα τόσο από τα περυσινά επίπεδα όσο και από τον επικαιροποιημένο στόχο. Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 23,6 δισ. ευρώ, περίπου 1 δισ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι, και 246 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο.