«Καταθέσαμε ερώτηση με πόνο καρδιάς», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ΚΟΚΚΙΝΟ Πάτρας, σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσε από κοινού με τον Κ. Αρβανίτη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ανησυχητικές εικόνες εκτεταμένης αστυνομικής βίας που καταγράφηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετά την πορεία της 6ης Δεκεμβρίου στη μνήμη του δολοφονηθέντα Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ads

«Δεν θέλουμε η χώρα μας να εκτίθεται έτσι. Όπως έχουμε να κάνουμε με κάτι που ξεφεύγει πλέον από την ελληνική διάσταση και παίρνει διεθνείς διαστάσεις. Διότι σε μια χώρα της ΕΕ καταπατώνται πλήρως το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των πολιτών. Πάμε σε μία κατάσταση ανεξέλεγκτης βίας. Δεν είναι ότι άλλες αστυνομίες σε άλλες χώρες δεν είναι βίαιες. Δεν υπάρχουν όμως αυτά τα έκτροπα που ξεφεύγουν τελείως από την αντιμετώπιση των διαδηλωτών και υποδηλώνουν τάσεις βασανισμού, σαδισμού, εξευτελισμού και όλα αυτά που είδαμε με την απογύμνωση διαδηλωτών», ανέφερε ο ευρωβουλευτής.

«Δεν έχουμε  να κάνουμε με μία συνηθισμένη αστυνομική καταστολή αλλά με περιστατικά τα οποία δείχνουν ότι οι Έλληνες αστυνομικοί δεν έχουν την παραμικρή συνείδηση ότι έχουν απέναντί τους έναν πολίτη, δεν έχουν την παραμικρή δημοκρατική συνείδηση. Δεν είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουν τους διαδηλωτές. Εξασκούν πάνω τους μια ανεξέλεγκτη βία και συνιστά κατάχρηση εξουσίας. Αυτή δεν είναι εικόνα μιας ευρωπαϊκής χώρας», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Βορίδη ότι η «βία είναι αναγκαστική», ο Στ. Κούλογλου απάντησε: «Ο κ. Βορίδης δίνει γραμμή στην αστυνομία και προφανώς και στον κ. Χρυσοχοίδη. Διαφορετικά δεν δικαιολογείται ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης εφαρμόζει στην πράξη τις θεωρίες περί «αναγκαστικής βίας», τις οποίες έχει αναπτύξει με διάφορες ευκαιρίες ο πρώην γραμματέας της χουντικής νεολαίας.»

Ads

Σχετικά με τα περιθώρια παρέμβασης της ΕΕ, στο θέμα το οποίο θέτει με την ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Σε όλη την ΕΕ υπάρχουν δικαιώματα που πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλα τα κράτη-μέλη. Αυτά μπαίνουν σε καθεστώς εξέτασης. Π.χ. έχουμε αντίστοιχες διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για την Ουγγαρία και την Πολωνία, για παραβίαση του κράτος δικαίου, για επεμβάσεις στη δικαιοσύνη και πλήρη υποβάθμιση των δημοκρατικών ελευθεριών. Δυστυχώς, μου φαίνεται ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη βαδίζει, με όλες αυτές τις πρακτικές, σε ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς Όρμπαν. Ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, κάνει προσπάθειες να ελέγξει τη δικαιοσύνη, όπως και ο κ. Μητσοτάκης. Ο Όρμπαν ελέγχει πλήρως τα ΜΜΕ, όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ ελέγχει την πλειονότητα των ΜΜΕ. Ο Όρμπαν, με κάθε ευκαιρία επιδεικνύει μια συμπεριφορά με τους πρόσφυγες που είναι αντίθετη με τις αξίες της ΕΕ και ακούμε από στελέχη της ΝΔ να αναπαράγουν αντίστοιχες θεωρίες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Επίσης η κυβέρνηση κατά καιρούς εξαγγέλλει πρακτικές, όπως τα κέντρα κράτησης που είναι αντίθετες με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.»